Składniki / Ingredients:
mix warzyw / mix vegetables
1 łyżeczka czosnku / 1 teaspoon garlic
szczypta czarnego pieprzu / pinch of black pepper
szczypta soli / pinch of salt
400 g makaronu tagliatelle / 400 g tagliatelle pasta
starty parmezan / grated parmesan
zielone oliwki / green olives
masło / butter
Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: 20 min, duszenie ok. 15 min, ilość porcji: 4
Najpierw
musimy przygotować wszystkie składniki potrawy. Makaron gotujemy według
instrukcji na opakowaniu. Ser ścieramy na tarce. Oliwki kroimy na
mniejsze części. Warzywa (marchewka, cukinia, groszek, brokuły,
kalafior, fasolka) dusimy na maśle około 10 minut. Ja użyłam warzyw
gotowych na patelnię, ale można użyć surowych. Trzeba tylko pamiętać, że
warzywa korzeniowe trzeba wcześniej podgotować aby nie były twarde.
Ugotowany makaron dodajemy do warzyw oraz przyprawy i mieszamy. Wszystko
dusimy pod przykryciem jeszcze przez 5 minut. Zdejmujemy patelnię z
ognia, dodajemy starty parmezan (około 4 garści) i mieszamy wszystko
delikatnie. Trochę sera zostawiamy na potem. Gotowe danie posypujemy
resztą sera i oliwkami. Szybko i smacznie!
*****
First,
we prepare all the ingredients. We cook the pasta according to
instructions on the package. We grate cheese. We cut olives into smaller
parts. We simmer vegetables (carrots, zucchini, peas, broccoli,
cauliflower, green beans) on butter for about 10 minutes. I've used
vegetables ready for the frying pan, but you can use raw vegetables.
Just remember that the root vegetables need to boil earlier, they
weren't hard. We add the ready pasta and spices to vegetables, we mix
all together. We cook all under cover for 5 minutes. We remove the pan
from the heat and we add grated parmesan (about 4 handfuls) and we mix
all gently. We leave a little cheese for later. We sprinkle finished
dish rest of cheese and olives. Fast and delicious!
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).