Przejdź do głównej zawartości

Mini naleśniki (zdrowsza wersja) / Mini pancakes (healthy version)


Składniki / Ingredients:


1 szklanka mleka / 1 cup of milk
1 szklanka wody gazowanej / 1 cup of soda water
2 szklanki mąki kukurydzianej / 2 cups of corn flour
3 jajka / 3 eggs
16 g ksylitolu / 16 g xylitol
szczypta soli / pinch of salt
olej do smażenia / oil for frying


Sposób przygotowania / Preparation:

Przygotowanie: 20 min, smażenie: ok. 30 min, ilość porcji: 14

Najpierw oddzielamy białko od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Potem robimy ciasto na naleśniki, czyli żółtka jajek, ksylitol i szczypta soli ubijamy ze sobą. Potem dodajemy mąkę, mleko, wodę i znowu miksujemy ze sobą na gładko. Na końcu dodajemy ubite białka do ciasta i delikatnie mieszamy. Jeśli ciasto jest za gęste dodajemy trochę wody i mieszamy. Smażymy naleśniki na patelni z obu stron. Po usmażeniu wszystkich naleśników dekorujemy je według gustu. Ja posmarowałam naleśniki dżemem, dodałam sos owocowy i świeże owoce. Przed podaniem posypałam całość cukrem pudrem. Prosto i smacznie!

***** 

First, we separate proteins from yolks. We whip the proteins into rigid foam. Then, we make the dough for pancakes, or we whip egg yolks, xylitol and a pinch of salt together. Then, we add flour, milk, water, and again, we mix for smoothly together. At the end, we add whipped protein to the dough and we mix, gently. If the dough is too thick, we add a little water and mix. We fry the pancakes for pan on both sides. After frying all the pancakes, we decorate them according to taste. I smeared pancakes with jam, added fruit sauce and fresh fruit. Before serving, we sprinkle the whole with powdered sugar. Simple and delicious!

Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2017

Komentarze

  1. Kocham mąkę kukurydzianą w plackach. Nie rozwalają się, a są przepyszne w smaku. :)
    https://jaglusia.com/2017/05/28/kalafiorowe-curry-z-szpinakiem/

    OdpowiedzUsuń
  2. Placuszki zmaki kukurydzianej sa super!
    Pyszny pomysł.
    :)
    Miło,że bierzesz udział w akcji 'Dla mamy' na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa. Brać udział w fajnej akcji to sama przyjemność :D.

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Rejbak kurpiowski - „Polska do zwiedzenia/zjedzenia”

Rejbak kurpiowski (kugiel) Rejbak kurpiowski - znany również jako "kugiel", tradycyjne żydowskie danie. Na Kurpiach nazwa pochodzi od słowa "rejbowanie", czyli tarcie ziemniaków na tarce. W moim rodzinnym domu mówiono zazwyczaj na tą potrawę "kartoflak" - nazwa pochodzi od kartofli :). Babka ziemniaczana przygotowywana zazwyczaj ze smażoną cebulką i mięsem, pieczona w piecu. Ja przedstawię przepis z moich rodzinnych stron, tak jak było to danie przygotowywane w moim domu.

Ciasto brzoskwiniowe ze śliwką / Peach cake with plum

Składniki / Ingredients: 250 g margaryny / 250 g of margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 (500 g) szklanki mąki pszennej / 2 (500 g) cups flour  4 jajka / 4 eggs 32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar 220g dżemu brzoskwiniowego / 220g peach jam śliwki / plums skórka z cytryny / peel of lemon tortownica / springform pan