wtorek, 6 stycznia 2015

Sernik na kruchym spodzie / Cheesecake on a brittle underside


Składniki / Ingredients

Spód / the underside of the cake:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej do ciast / 1,5 cup of wheat flour to pie
  • 1 kostka (250 g) margaryny (Kasia) / 1 packet (250 g) margarine (Kasia)
  • 2 łyżki cukru / 2 tablespoons sugar
  • 2 żółtka / 2 egg yolks
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia / 1 taespoon of baking powder
  • 16 g cukru waniliowego / 16 g vanilla sugar

Masa / mass of cake:
  • 0,5 kg twarogu na sernik  / 0,5 kg curd on cheesecake
  • 10 łyżek cukru / 10 tablespoons sugar
  • 32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar
  • 5 żółtek / 5 egg yolks
  • 7 białek / 7 proteins
  • 1,2 kostki masła / 1,2 packet butter
  • 1 budyń / 1 pudding
  • kilka kropli aromatu waniliowego / a few drops of vanilla flavor
  • skórka z pomarańczy / orange peel
  • 2 łyżki mleka w proszku / 2 tablespoons milk powder
  • sok z połowy cytryny / juice of half a lemon
  • szczypta soli / pinch of salt

  • cukier puder / powdered sugar

Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: 30 min, pieczenie: ok. 50 min, ilość porcji: 16

Najpierw wyrabiamy kruche ciasto, czyli przesiewamy mąkę i dodajemy proszek do pieczenia. Potem mąkę i proszek drobno siekamy z margaryną, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto wkładamy do tortownicy formując spód i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) i pieczemy 15 - 20 minut. Po upieczeniu pozostawiamy spód do ostygnięcia. Następnie przygotowujemy masę serową. Najpierw roztapiamy masło i studzimy. Potem ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Do żółtek dodajemy cukier, cukier waniliowy, aromat, sok z cytryny i ubijamy. Następnie dodajemy twaróg, mleko w proszku, budyń i ucieramy wszystko na jednolitą masę. Na koniec dodajemy masło, skórkę z pomarańczy i mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Masę mieszamy delikatnie z białkiem. Gotową masę wylewamy na spód ciasta i wkładamy do gorącego piekarnika (180 stopni). Pieczemy ciasto przez 45 - 60 minut. Po upieczeniu studzimy ciasto powoli w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Do smaku można go posypać cukrem pudrem przed podaniem.


 Życzę smacznego!


*****


First, we make shortcrust cake, sift flour and we add baking powder. Then we chop flour and powder with margarine, sugar and vanilla sugar. Then we add the egg yolks and we knead cake. We put the ready cake in the springform pan, we form underside and puncture them a fork in several places. The pie put into a hot oven (200 degrees) and bake 15 - 20 minutes.After baking, we leave underside to cool. Then, we prepare the cheese mass. First, we melt the butter and cool it. Then, we whip protein with a pinch of salt to stiff. We add sugar, vanilla sugar, flavor, lemon juice to the yolks and whip all. Then, we add curd, milk powder, pudding and mix everything in a single mass. At the end,we add the butter, orange peel and mix all ingredients thoroughly. Gently, we mix the mass of the protein. We pour the dough on underside of the dough and put in a hot oven (180 degrees). Bake the cake for 45 - 60 minutes. After baking the cake, we cool them down slowly in the oven with slightly open the door. To taste you can sprinkle with powdered sugar before serving.
I wish enjoy your meal!

Wigilia 2014

4 komentarze :

Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).