Przejdź do głównej zawartości

Pizza (zdrowsza wersja) / Pizza (healthy version)

pizza hawajska i pepperoni / hawaiian and pepperoni pizza

Ciasto na pizzę / Dough for pizza

Składniki / Ingredients:


1,5 szklanki mąki z cieciorki / 1,5 cup of chickpeas flour
1 szklanka ciepłej wody / 1 cup of warm water
1 łyżka oliwy z oliwek / 1 tablespoon olive oil
1,4 łyżeczki soli / 1,4 teaspoon salt
olej do smażenia / oil for frying


Sposób przygotowania / Preparation:

Przygotowanie: 10 min, pieczenie: 15 min, ilość porcji: 2

Mieszamy dokładnie ze sobą wszystkie składniki na ciasto. Potem smażmy placki na patelni do naleśników. Mają być lekko zarumienione. Z tej ilości wychodzą 2 sztuki. Gotowe placki najpierw smarujemy sosem pomidorowym, a potem kładziemy resztę składników. Ja zrobiłam pizzę hawajską i pepperoni, ale rodzaj pizzy to kwestia smaku. Przygotowane pizze wkładamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) na 15 minut.

*****  

We mix all the ingredients together on the dough. Then, we fry the cakes in the pancake pan. They are to be slightly brown. Out of this quantity will 2 pieces. First, we lubricate with tomato sauce of prepared cakes, then we put the rest of the ingredients on the cakes. I made Hawaiian and pepperoni pizza, but the type of pizza is a matter of taste. Ready pizzas, we are put in a hot oven (200 degrees) and bake for 15 minutes. 

Sos pomidorowy / Tomato sauce

Składniki / Ingredients:


1 puszka pomidorów / 1 can of tomatoes
ząbek czosnku / clove of garlic
1 łyżeczka octu balsamicznego / 1 teaspoon of balsamic vinegar
1 łyżeczka bazylii / 1 teaspoon basil
1 łyżeczka oregano / 1 teaspoon oregano
1 łyżeczka czosnku / 1 teaspoon garlic
0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons of red paprika
0,5 łyżeczki czarnego pieprzu / 0,5 teaspoons of black pepper

Sposób przygotowania / Preparation:

Przygotowanie: 10 min, ilość porcji: 1

Wszystkie składniki wkładamy do garnka i stawiamy go na gaz. Dusimy składniki przez około 10 minut na wolnym ogniu. Po 10 minutach zdejmujemy garnek z gazu i lekko studzimy sos. Następnie miksujemy sos blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Prosto i smacznie!

***** 

Insert all the ingredients in the pot and put him on the gas. We simmer the ingredients for about 10 minutes on a low heat. After 10 minutes, we take the pot out of the gas and lightly to cool a sauce. Then, we mix sauce in the blender to receive a uniform consistency. Simple and delicious!

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Rejbak kurpiowski - „Polska do zwiedzenia/zjedzenia”

Rejbak kurpiowski (kugiel) Rejbak kurpiowski - znany również jako "kugiel", tradycyjne żydowskie danie. Na Kurpiach nazwa pochodzi od słowa "rejbowanie", czyli tarcie ziemniaków na tarce. W moim rodzinnym domu mówiono zazwyczaj na tą potrawę "kartoflak" - nazwa pochodzi od kartofli :). Babka ziemniaczana przygotowywana zazwyczaj ze smażoną cebulką i mięsem, pieczona w piecu. Ja przedstawię przepis z moich rodzinnych stron, tak jak było to danie przygotowywane w moim domu.

Ciasto brzoskwiniowe ze śliwką / Peach cake with plum

Składniki / Ingredients: 250 g margaryny / 250 g of margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 (500 g) szklanki mąki pszennej / 2 (500 g) cups flour  4 jajka / 4 eggs 32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar 220g dżemu brzoskwiniowego / 220g peach jam śliwki / plums skórka z cytryny / peel of lemon tortownica / springform pan