Przejdź do głównej zawartości

Pizza (zdrowsza wersja) / Pizza (healthy version)

pizza hawajska i pepperoni / hawaiian and pepperoni pizza

Ciasto na pizzę / Dough for pizza

Składniki / Ingredients:


1,5 szklanki mąki z cieciorki / 1,5 cup of chickpeas flour
1 szklanka ciepłej wody / 1 cup of warm water
1 łyżka oliwy z oliwek / 1 tablespoon olive oil
1,4 łyżeczki soli / 1,4 teaspoon salt
olej do smażenia / oil for frying


Sposób przygotowania / Preparation:

Przygotowanie: 10 min, pieczenie: 15 min, ilość porcji: 2

Mieszamy dokładnie ze sobą wszystkie składniki na ciasto. Potem smażmy placki na patelni do naleśników. Mają być lekko zarumienione. Z tej ilości wychodzą 2 sztuki. Gotowe placki najpierw smarujemy sosem pomidorowym, a potem kładziemy resztę składników. Ja zrobiłam pizzę hawajską i pepperoni, ale rodzaj pizzy to kwestia smaku. Przygotowane pizze wkładamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) na 15 minut.

*****  

We mix all the ingredients together on the dough. Then, we fry the cakes in the pancake pan. They are to be slightly brown. Out of this quantity will 2 pieces. First, we lubricate with tomato sauce of prepared cakes, then we put the rest of the ingredients on the cakes. I made Hawaiian and pepperoni pizza, but the type of pizza is a matter of taste. Ready pizzas, we are put in a hot oven (200 degrees) and bake for 15 minutes. 

Sos pomidorowy / Tomato sauce

Składniki / Ingredients:


1 puszka pomidorów / 1 can of tomatoes
ząbek czosnku / clove of garlic
1 łyżeczka octu balsamicznego / 1 teaspoon of balsamic vinegar
1 łyżeczka bazylii / 1 teaspoon basil
1 łyżeczka oregano / 1 teaspoon oregano
1 łyżeczka czosnku / 1 teaspoon garlic
0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons of red paprika
0,5 łyżeczki czarnego pieprzu / 0,5 teaspoons of black pepper

Sposób przygotowania / Preparation:

Przygotowanie: 10 min, ilość porcji: 1

Wszystkie składniki wkładamy do garnka i stawiamy go na gaz. Dusimy składniki przez około 10 minut na wolnym ogniu. Po 10 minutach zdejmujemy garnek z gazu i lekko studzimy sos. Następnie miksujemy sos blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Prosto i smacznie!

***** 

Insert all the ingredients in the pot and put him on the gas. We simmer the ingredients for about 10 minutes on a low heat. After 10 minutes, we take the pot out of the gas and lightly to cool a sauce. Then, we mix sauce in the blender to receive a uniform consistency. Simple and delicious!

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Zapach świąt w postaci słodkości - czyli "o pierniki"!

W tym roku święta Bożego Narodzenia wyglądają inaczej dla każdego z nas. Sytuacja panująca na świecie wpływa w większym czy mniejszym stopniu na nas negatywnie. Nie ma tego całego zamieszania świątecznego w centrach handlowych, zgiełku świątecznego, prezenty kupujemy raczej przez internet i wiele z nas spędza je w domu w gronie tylko najbliższej rodziny. Mimo tego nadal możemy poczuć magię świąt, nie tak samo jak byliśmy dziećmi, ale również cudownie. Poprzez ubranie choinki, puszczenie "Last Christmas" George'a Maichaela, przygotowanie potraw wigilijnych, pieczenie słodkości i nie tylko ...   Pierniczki Świąteczne są pyszne, aromatyczne. Podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Możemy upiec je wcześniej i przechować do świąt lub w ostatniej chwili. Za każdym razem świetnie smakują.

Wegetariańskie spaghetti a'la bolognese / Vegetarian spaghetti a'la bolognese

Składniki / Ingredients: makaron spaghetti / pasta spaghetti 180 g wędzonego tofu / 1 80 gsmoked tofu 50 g startego parmezanu / 50 g grated parmesan 2 marchewki / 2 carrots cebula / onion  pomidorki koktajlowe / cherry tomatoes 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego / 1/2 cup of dry red wine szczypta soli ziołowej / pinch of herbal salt szczypta pieprzu / pinch of papper  2 łyżeczki czosnku / 2 teaspoons garlic 2 łyżeczki kurkumy / 2 teaspoons turmeric 1 łyżeczka suszonych pomidorów z chili / 1 teaspoon dried tomatoes with chili 1 łyżeczka bazylii / 1 teaspoon basil 1 łyżeczka oregano / 1 teaspoon oregano sos pomidorowy (link do sosu na końcu przepisu) / tomato sauce (link to the sauce at the end of the recipe)