Przejdź do głównej zawartości

Ciasto cytrusowe na zimno / Cake with citrus on cold


Składniki / Ingredients:

3/4 szklanki cukru / 3/4 cup of sugar
750 g sera Mascarpone / 750 g Mascarpone cheese
16 g cukru waniliowego / 16 g vanilla sugar
2 krople aromatu cytrynowego / 2 drops of lemon flavor
2 krople aromatu pomarańczowego / 2 drops of orange flavor
250 g biszkoptów / 250 g biscuits
sok z 4 mandarynek / juice of 4 mandarins
sok z 1/2 limonki / juice of 1/2 lime
skórka z limonki / peel of lime


 
Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: 30 min, chłodzenie: 3 godziny, ilość porcji: 8

Najpierw ścieramy skórkę z limonki, a następnie wyciskamy sok z mandarynek i limonki. Potem ucieram serek mascarpone z cukrem, cukrem waniliowym. Dodajemy aromaty oraz sok z mandarynek i dalej ubijam na gładką masę. Biszkopty nasączamy sokiem z limonki i posypujemy skórką z limonki (trochę skórki zostawiamy do dekoracji). W tortownicy o średnicy 24 cm układam nasączone biszkopty, a potem krem. Gotowe ciasto wkładamy na 3 godziny do lodówki. Przed podaniem posypać skórką z limonki.

*****

First, we rub the peel of lime, then we squeeze the juice out of mandarin and lime. Then, I grate mascarpone cheese with sugar and vanilla sugar. I add flavors and juice of mandarins and I beat smooth mass. I soak biscuits in lime juice and sprinkle peel of lime (we leave a some skins to decorate). I arrange layers of biscuits and then, cream in the springform (diameter of 24 cm). Ready cake I put for 3 hours in the refrigerator. Before serving, I sprinkle with peel of lime.

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Zupa krem z marchewki / Cream of carrot soup

Składniki / Ingredients: 3 ziemniaki / 3 potatoes 4 marchewki / 4 carrots 1 cebula / 1 onion 1,5 litra bulionu warzywnego / 1,5 liter vegetables broth  2 ząbki czosnku / 2 cloves of garlic 2 łyżeczki kurkumy / 2 teaspoons turmeric 150 g sera koziego / 150 g goat cheese olej / oil czarny pieprz / black pepper sól / salt kawałki ugotowanej marchewki (kostka) / pieces of cooked carrots (cubes) 150 g jogurtu naturalnego (gęsty) / 150 g natural yoghurt (dense) prażone pestki słoneczikai / roasted sunflower seeds Sposób przygotowania / Preparation:   Przygotowanie: ok. 20 min, gotowanie: 30 min, ilość porcji: 6