Przejdź do głównej zawartości

Sałatka z kurczakiem i truskawkami / Salad with chicken and strawberries


Składniki / Ingredients:


500 g piersi kurczaka / 500 g chicken breast
mix sałat / mix lettuces
sos winegret / vinaigrette
przyprawa do kurczaka / seasoning for chicken
sól / salt
8 sztuk truskawek / 8 pieces of strawberries
2 kromki chleba tostowego / 2 slices of toast
100 g sera pleśniowego typu niebieskiego / 100 g blue cheese


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: 20 min, smażenie: 20 min, ilość porcji: 7

Najpierw musimy dobrze umyć kurczaka, osuszyć i przygotować z niego sznycle. Po przygotowaniu kurczaka wcieramy w niego z obu stron przyprawę do kurczaka (firma przyprawy to kwestia gustu - ja używam Galeo) i trochę soli. Potem trzeba kurczaka położyć na grillu i smażyć po 10 minut z każdej strony. Gotowego kurczaka zostawiamy do ostygnięcia. Z chleba w tosterze robimy tosty lub wkładamy go do piekarnika (175 stopni) na 10 minut. Mix sałat myjemy i suszymy, tak samo robimy z truskawkami. Na talerz kładziemy mix sałat, pokrojony w kostkę ser pleśniowy niebieski, truskawki, grzanki (chleb kroimy w kostkę) i pokrojonego na paski kurczaka. Całość skrapiamy sosem winegret. Gotowe!

*****

First we have to wash the chicken very well, dry and prepare it schnitzels. After preparing the chicken, we rubbed in his a seasoning for chicken (company, this is a matter of taste - I use Galeo) and a little salt on both sides. Then, we put the chicken on the grill and fry for 10 minutes on each side. When chicken is ready, we leave him to cool. With the bread we toast in the toaster or we put him in the oven (175 degrees) for 10 minutes. We wash and dry mix lettuce, just as we do with strawberries. We cut in diced blue cheese, strawberries, toast (bread we cut in cubes) and we cut chicken in strips, we put lettuce and all ingredients on a plate. We sprinkle vinaigrette. Ready! 

Przepis na sos winegret / Recipe for vinaigrette
 

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Rejbak kurpiowski - „Polska do zwiedzenia/zjedzenia”

Rejbak kurpiowski (kugiel) Rejbak kurpiowski - znany również jako "kugiel", tradycyjne żydowskie danie. Na Kurpiach nazwa pochodzi od słowa "rejbowanie", czyli tarcie ziemniaków na tarce. W moim rodzinnym domu mówiono zazwyczaj na tą potrawę "kartoflak" - nazwa pochodzi od kartofli :). Babka ziemniaczana przygotowywana zazwyczaj ze smażoną cebulką i mięsem, pieczona w piecu. Ja przedstawię przepis z moich rodzinnych stron, tak jak było to danie przygotowywane w moim domu.

Ciasto brzoskwiniowe ze śliwką / Peach cake with plum

Składniki / Ingredients: 250 g margaryny / 250 g of margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 (500 g) szklanki mąki pszennej / 2 (500 g) cups flour  4 jajka / 4 eggs 32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar 220g dżemu brzoskwiniowego / 220g peach jam śliwki / plums skórka z cytryny / peel of lemon tortownica / springform pan