Składniki / Ingredients:
500 g piersi kurczaka / 500 g chicken breast
mix sałat / mix lettuces
sos winegret / vinaigrette
przyprawa do kurczaka / seasoning for chicken
sól / salt
8 sztuk truskawek / 8 pieces of strawberries
2 kromki chleba tostowego / 2 slices of toast
100 g sera pleśniowego typu niebieskiego / 100 g blue cheese
Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: 20 min, smażenie: 20 min, ilość porcji: 7
Najpierw
musimy dobrze umyć kurczaka, osuszyć i przygotować z niego sznycle. Po
przygotowaniu kurczaka wcieramy w niego z obu stron przyprawę do
kurczaka (firma przyprawy to kwestia gustu - ja używam Galeo) i trochę
soli. Potem trzeba kurczaka położyć na grillu i smażyć po 10 minut z
każdej strony. Gotowego kurczaka zostawiamy do ostygnięcia. Z chleba w
tosterze robimy tosty lub wkładamy go do piekarnika (175 stopni) na 10
minut. Mix sałat myjemy i suszymy, tak samo robimy z truskawkami. Na
talerz kładziemy mix sałat, pokrojony w kostkę ser pleśniowy niebieski,
truskawki, grzanki (chleb kroimy w kostkę) i pokrojonego na paski
kurczaka. Całość skrapiamy sosem winegret. Gotowe!
*****
First
we have to wash the chicken very well, dry and prepare it schnitzels.
After preparing the chicken, we rubbed in his a seasoning for chicken
(company, this is a matter of taste - I use Galeo) and a little salt on
both sides. Then, we put the chicken on the grill and fry for 10 minutes
on each side. When chicken is ready, we leave him to cool. With the
bread we toast in the toaster or we put him in the oven (175 degrees)
for 10 minutes. We wash and dry mix lettuce, just as we do with
strawberries. We cut in diced blue cheese, strawberries, toast (bread we
cut in cubes) and we cut chicken in strips, we put lettuce and all
ingredients on a plate. We sprinkle vinaigrette. Ready!
Przepis na sos winegret / Recipe for vinaigrette
test https://www.google.pl/
OdpowiedzUsuń