Składniki / Ingredients:
4 łyżki kakao / 4 tablespoons cocoa
kilka kropli aromatu rumowego / a few drops of rum aroma
10 g cukru waniliowego / 10 g vanilla sugar
128 g budyniu wiśniowego / 128 g cherry pudding
2 kubki mąki / 2 cups flour
2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teasponns baking powder
4 jajka / 4 eggs
100 ml oliwy / 100 ml oil
140 g jogurtu naturalnego / 140 g natural yogurt
150 ml mleka / 150 ml milk
4 łyżki ksylitolu / 4 tablespoons xylitol
powidła śliwkowe / plum jam
cukier puder / powder sugar
Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: 35 min, ilość sztuk: 20
Najpierw
przygotowujemy ciasto. Mieszamy ze sobą suche składniki (mąka, proszek
do pieczenia, kakao, budyń), a mokre ze sobą (jajka, cukier waniliowy, ksylitol, oliwa, mleko, jogurt i
aromat). Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy. Wlewamy trochę ciasta do foremek na muffiny (jeśli nie używamy gumowych
form, to formę trzeba wysmarować oliwą lub masłem), a potem dodajemy po
łyżeczce powideł śliwkowych. Następnie wylewamy resztę ciasta do
foremek tak aby przykryć powidła śliwkowe. Muffiny wkładamy do rozgrzanego
piekarnika (180 stopni) na około 35 minut. Tuż przed podaniem posypujemy
babeczki cukrem pudrem, smacznego!
*****
First,
we prepare the dough. We mix together dry ingredients (flour, baking
powder, cocoa, pudding) and mix wet together (eggs, vanilla sugar, xylitol, oil, milk, yogurt and aroma).
We add the dry ingredients to the wet and mix. We pour a little the dough into muffin tins
(if you do not use rubber molds, the mold must smear with oil or
butter), then we add a teaspoon of plum jam. Next, we pour the rest
of the dough into muffin tins so as to cover the plum jam. We put muffins into a hot oven (180 degrees) for about
35 minutes. Just before serving, we sprinkle a powder sugar muffins,
enjoy your meal!
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).