Przejdź do głównej zawartości

Muffinki czekoladowo - wiśniowe z nutą rumu / Muffins chocolate and cherry with a hint of rum



Składniki / Ingredients:

4 łyżki kakao / 4 tablespoons cocoa
kilka kropli aromatu rumowego / a few drops of rum aroma 

10 g cukru waniliowego / 10 g vanilla sugar
128 g budyniu wiśniowego / 128 g cherry pudding 
2 kubki mąki / 2 cups flour 

2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teasponns baking powder
4 jajka / 4 eggs
100 ml oliwy / 100 ml oil 

140 g jogurtu naturalnego / 140 g natural yogurt 
150 ml mleka / 150 ml milk
4 łyżki ksylitolu / 4 tablespoons xylitol

powidła śliwkowe / plum jam
cukier puder / powder sugar




Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: 35 min, ilość sztuk: 20

Najpierw przygotowujemy ciasto. Mieszamy ze sobą suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, kakao, budyń), a mokre ze sobą (jajka, cukier waniliowy, ksylitol, oliwa, mleko, jogurt i aromat). Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy. Wlewamy trochę ciasta do foremek na muffiny (jeśli nie używamy gumowych form, to formę trzeba wysmarować oliwą lub masłem), a potem dodajemy po łyżeczce powideł śliwkowych. Następnie wylewamy resztę ciasta do foremek tak aby przykryć powidła śliwkowe. Muffiny wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 35 minut. Tuż przed podaniem posypujemy babeczki cukrem pudrem, smacznego!

*****

First, we prepare the dough. We mix together dry ingredients (flour, baking powder, cocoa, pudding) and mix wet together (eggs, vanilla sugar, xylitol, oil, milk, yogurt and aroma). We add the dry ingredients to the wet and mix. We pour a little the dough into muffin tins (if you do not use rubber molds, the mold must smear with oil or butter), then we add a teaspoon of plum jam. Next, we pour the rest of the dough into muffin tins so as to cover the plum jam. We put muffins into a hot oven (180 degrees) for about 35 minutes. Just before serving, we sprinkle a powder sugar muffins, enjoy your meal!
 

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Rejbak kurpiowski - „Polska do zwiedzenia/zjedzenia”

Rejbak kurpiowski (kugiel) Rejbak kurpiowski - znany również jako "kugiel", tradycyjne żydowskie danie. Na Kurpiach nazwa pochodzi od słowa "rejbowanie", czyli tarcie ziemniaków na tarce. W moim rodzinnym domu mówiono zazwyczaj na tą potrawę "kartoflak" - nazwa pochodzi od kartofli :). Babka ziemniaczana przygotowywana zazwyczaj ze smażoną cebulką i mięsem, pieczona w piecu. Ja przedstawię przepis z moich rodzinnych stron, tak jak było to danie przygotowywane w moim domu.

Ciasto brzoskwiniowe ze śliwką / Peach cake with plum

Składniki / Ingredients: 250 g margaryny / 250 g of margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 (500 g) szklanki mąki pszennej / 2 (500 g) cups flour  4 jajka / 4 eggs 32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar 220g dżemu brzoskwiniowego / 220g peach jam śliwki / plums skórka z cytryny / peel of lemon tortownica / springform pan