Przejdź do głównej zawartości

Zupa krem z pomidorów z serem feta i oliwkami / Cream of tomato soup with feta cheese and olives


Składniki / Ingredients:


400 g pomidorów z puszki / 400 g tomatoes from the can
3 marchewki / 3 carrots

3 ziemniaki / 3 potatoes 
1 czerwona cebula / 1 red onion

2 ząbki czosnku / 2 cloves of garlic 
1 litr bulionu warzywnego / 1 liter vegetable broth
1 łyżeczka czosnku / 1 teaspoon of garlic 

0,5 łyżeczki czarnego pieprzu / 0,5 teaspoon of black pepper
5 ziaren ziela angielskiego / 5 seeds of English herb
3 liście laurowe / 3 bay leaves
0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoon of red paprika
1 łyżeczka ziół prowasalskich / 1 teaspoon of provencal herbs
ser feta / feta cheese
zielone oliwki / green olives
4 łyżki koncentratu Pudliszki / 4 tablespoons concentrate Pudliszki


Sposób przygotowania / Preparation: 
Przygotowanie: ok. 20 min, gotowanie: ok. 30 min, ilość porcji: 8

Zanim zaczniemy gotować zupę, przygotujmy warzywa. Trzeba je umyć, obrać i pokroić w kostkę. Najpierw smażymy cebulę z czosnkiem przez 5 minut w garnku z grubym dnem, dodajemy marchewkę, którą posmażamy przez chwilę. Potem dodajemy ziemniaki i dalej wszystko posmażam. Potem dodajemy bulion, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy wszystko przez 20 minut na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. Wyjmujemy ziarna angielskie i liście laurowe, a następnie dodajemy pomidory, koncentrat Pudliszki i pozostałe przyprawy. Miksujemy wszystko blenderem na gładką masę. Przed podaniem dodajemy do porcji zupy oliwki i ser feta (ilość zależy od gustu).

*****

Before we begin to cook soup, get ready vegetables. You need to them wash, peel and cut into cubes. First, we fry the onions with garlic for 5 minutes in a pot with a thick bottom, we add the carrot, which we fry for a moment. Then, we add the potatoes and continue to fry everything. Next, we add the broth, english herb, bay leaves and cook everything for 20 minutes until the vegetables are soft on low heat. We take out english herb and bay leaves, and then we add tomatoes, concentrate Pudliszki and other spices. We mix everything with a blender to a smooth mass. Before serving, we add the olives and feta cheese to the portion of the soup (the amount depends on your taste).

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Rejbak kurpiowski - „Polska do zwiedzenia/zjedzenia”

Rejbak kurpiowski (kugiel) Rejbak kurpiowski - znany również jako "kugiel", tradycyjne żydowskie danie. Na Kurpiach nazwa pochodzi od słowa "rejbowanie", czyli tarcie ziemniaków na tarce. W moim rodzinnym domu mówiono zazwyczaj na tą potrawę "kartoflak" - nazwa pochodzi od kartofli :). Babka ziemniaczana przygotowywana zazwyczaj ze smażoną cebulką i mięsem, pieczona w piecu. Ja przedstawię przepis z moich rodzinnych stron, tak jak było to danie przygotowywane w moim domu.

Ciasto brzoskwiniowe ze śliwką / Peach cake with plum

Składniki / Ingredients: 250 g margaryny / 250 g of margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 (500 g) szklanki mąki pszennej / 2 (500 g) cups flour  4 jajka / 4 eggs 32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar 220g dżemu brzoskwiniowego / 220g peach jam śliwki / plums skórka z cytryny / peel of lemon tortownica / springform pan