Przejdź do głównej zawartości

Zupa krem z marchewki / Cream of carrot soup

Składniki / Ingredients:

3 ziemniaki / 3 potatoes
4 marchewki / 4 carrots
1 cebula / 1 onion
1,5 litra bulionu warzywnego / 1,5 liter vegetables broth 
2 ząbki czosnku / 2 cloves of garlic
2 łyżeczki kurkumy / 2 teaspoons turmeric
150 g sera koziego / 150 g goat cheese
olej / oil
czarny pieprz / black pepper
sól / salt
kawałki ugotowanej marchewki (kostka) / pieces of cooked carrots (cubes)
150 g jogurtu naturalnego (gęsty) / 150 g natural yoghurt (dense)
prażone pestki słoneczikai / roasted sunflower seeds


Sposób przygotowania / Preparation: 
Przygotowanie: ok. 20 min, gotowanie: 30 min, ilość porcji: 6

Zanim zaczniemy gotować zupę, przygotujmy warzywa. Trzeba je umyć i obrać. Marchew, ziemniaki, cebulę i czonek kroimy na kawałki. Następnie przekładamy je do garnka z grubym dnem, dodajemy olej i podsmażamy wszystko przez 5 minut cały czas mieszając. Potem zalewamy warzywa bulionem i gotujemy je przez 20 minut po przykryciem aż warzywa zmiękną. Gdy warzywa są już gotowe, zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy ser kozi i przyprawy. Miksujemy wszystko blenderem na jednolitą masę. Na koniec dodajemy jogurt i mieszamy. Podajemy zupę z pestkami słoneczika i kawałkami marchewki. Smacznego!

*****

Before we begin to cook soup, get ready vegetables. You need to them wash and peel. We cut carrots, potatoes, onion and garlic into pieces. Then, we put them in a pot with a thick bottom, we add the oil and fry everything for 5 minutes, stirring constantly. Then, we pour the vegetables broth and boil them for 20 minutes until the vegetables are soft cover. When the vegetables are ready, we take off the pot from the heat, we add the goat cheese and spices. We mix everything of the blender to a homogeneous mass. At the end, we add yoghurt and mix. Serve the soup with a sunflower seeds and pieces of carrots. Enjoy your meal!

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Rejbak kurpiowski - „Polska do zwiedzenia/zjedzenia”

Rejbak kurpiowski (kugiel) Rejbak kurpiowski - znany również jako "kugiel", tradycyjne żydowskie danie. Na Kurpiach nazwa pochodzi od słowa "rejbowanie", czyli tarcie ziemniaków na tarce. W moim rodzinnym domu mówiono zazwyczaj na tą potrawę "kartoflak" - nazwa pochodzi od kartofli :). Babka ziemniaczana przygotowywana zazwyczaj ze smażoną cebulką i mięsem, pieczona w piecu. Ja przedstawię przepis z moich rodzinnych stron, tak jak było to danie przygotowywane w moim domu.

Ciasto brzoskwiniowe ze śliwką / Peach cake with plum

Składniki / Ingredients: 250 g margaryny / 250 g of margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 (500 g) szklanki mąki pszennej / 2 (500 g) cups flour  4 jajka / 4 eggs 32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar 220g dżemu brzoskwiniowego / 220g peach jam śliwki / plums skórka z cytryny / peel of lemon tortownica / springform pan