Składniki / Ingredients:
500 g kurek (świeże lub suszone) / 500 g chanterelle (fresh or dried)
2 marchewki / 2 carrots
1 cebula / 1 onion
750 ml bulionu warzywnego / 750 ml vegetable broth
2 łyżeczki czosnku / 2 teaspoons of garlic
2 ziemniaki / 2 potatoes 2 łyżeczki gałki muszkatołowej / 2 teaspoons of nutmeg
czarny pieprz / black pepper
sól / salt
ostra papryka / hot paprika
jogurt naturalny (gęsty) / natural yoghurt (dense)
prażone pestki słonecznika / roasted sunflower seeds
oliwa / oil
Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 30 min, gotowanie: 30 min, ilość porcji: 4
Zanim
zaczniemy gotować zupę, przygotujmy wszystkie składniki. Marchewki, ziemniaki trzeba umyć, obrać i pokroić na mniej więcej równe kawałki. Cebulę również obrać i pokroić w kostkę. Ja
użyłam suszonych grzybów, ale jeśli używamy świeżych, to trzeba kurki
oczyścić, obrać i szybko przepłukac je pod bierzącą wodą (ewentualnie
pokroić je na połówki). Następnie przekładamy warzywa do
garnka z grubym dnem, dodajemy oliwę i podsmażamy wszystko przez 5 minut
cały czas mieszając. Potem zalewamy warzywa bulionem i gotujemy je
przez około 20 minut po przykryciem aż warzywa zmiękną. Gdy warzywa są
już
gotowe, zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy jogurt i przyprawy (według
gustu). Na koniec miksujemy wszystko blenderem na jednolitą masę.
Podajemy zupę z pestkami słonecznika. Smacznego!
*****
Before
we begin to cook soup, get ready all the ingredients. You need to wash,
peel and cut carrots, potatoes into approximately equal pieces. Also,
you need peel and cut the onion into pieces. I used dried mushrooms, but
if you use fresh mushrooms, must clean the chanterelles, peel and rinse
them quickly under running water (possibly, you cut them into halves).
Next, we put vegetables in
a pot with a thick bottom, we add the oil and fry everything for 5
minutes, stirring constantly. Then, we pour the vegetables broth and
boil
them for about 20 minutes until the vegetables are soft cover. When the
vegetables are ready, we take off the pan from the heat, we add the
yoghurt and spices (according to taste). At the end, we mix everything
of the
blender to a homogeneous mass. Serve the soup with a sunflower seeds.
Enjoy your meal!
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).