Przejdź do głównej zawartości

Makaron z zielonym pesto i pomidorkami / Pasta with green pesto and tomatoes


Składniki / Ingredients:
 

2 garście prażonych orzeszków pini / 2 handfuls of roasted pine nuts
15 sztuk oliwek czarnych lub zielonych / 15 pieces black or green olives

190 g PONTI Pesto alla Genovese / 190 g PONTI Pesto alla Genovese
280 g PONTI Pomidory suszone na słońcu w oleju słonecznikowym / 280 g Dried Tomatoes in sunflower Seed oil

200 g makaronu ryżowego 5 mm / 200 g rice noodles 5 mm
100 g startego parmezanu / 100 g grated parmesan cheese
1 łyżka oliwy z oliwek / 1 tablespoon olive oil
szczypta soli / pinch of salt
pomidorki koktajlowe / cherry tomatoes


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 20 min, ilość porcji: dla 2 osób


Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Poszczególne składniki kroimy na mniejsze części: suszone pomidory, pomidorki koktajlowe, oliwki. Po przygotowaniu makaronu w garnku mieszamy go z startym parmezanem (trochę zostawiamy do posypania), łyżką oliwy z oliwek i 4 łyżkami PONTI Pesto alla Genovese. Mieszamy do momentu roztopienia się sera i jak wszystkie składniki dokładnie pokryją makaron. Potem dodajemy oliwki oraz suszone pomidory i delikatnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy resztą parmezanu, orzeszkami i dekorujemy pomidorkami koktajlowymi. Na koniec posypujemy szczyptą soli, smacznego!

***** 

We prepare pasta according to the instructions on the package. We cut each ingredients into smaller parts: dried tomatoes, cherry tomatoes, olives. After preparing the pasta, we mix pasta in a pot with grated Parmesan cheese (leave little to sprinkle), 1 tablespoon of olive oil and 4 tablespoons of PONTI Pesto alla Genovese. We mix until the cheese is melted and like all ingredients cover the pasta, thoroughly. Then, we add olives and dried tomatoes and mix all, gently. Before serving, we sprinkle your dish the rest of Parmesan cheese, nuts pini and decorate them cherry tomatoes. Finally, we sprinkle a pinch of salt, enjoy the tasty!

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Rejbak kurpiowski - „Polska do zwiedzenia/zjedzenia”

Rejbak kurpiowski (kugiel) Rejbak kurpiowski - znany również jako "kugiel", tradycyjne żydowskie danie. Na Kurpiach nazwa pochodzi od słowa "rejbowanie", czyli tarcie ziemniaków na tarce. W moim rodzinnym domu mówiono zazwyczaj na tą potrawę "kartoflak" - nazwa pochodzi od kartofli :). Babka ziemniaczana przygotowywana zazwyczaj ze smażoną cebulką i mięsem, pieczona w piecu. Ja przedstawię przepis z moich rodzinnych stron, tak jak było to danie przygotowywane w moim domu.

Ciasto brzoskwiniowe ze śliwką / Peach cake with plum

Składniki / Ingredients: 250 g margaryny / 250 g of margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 (500 g) szklanki mąki pszennej / 2 (500 g) cups flour  4 jajka / 4 eggs 32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar 220g dżemu brzoskwiniowego / 220g peach jam śliwki / plums skórka z cytryny / peel of lemon tortownica / springform pan