Przejdź do głównej zawartości

Marchewkowe frytki / Carrots fries


Składniki / Ingredients:

młode marchweki / young carrots
oliwa z oliwek / olive oil
szczypta soli /
pinch of salt
sok z pomarańczy / orange juice
1 łyżeczka słodkiej papryki / 1 teaspoon sweet paprika
1 czarnego pieprzu / 1 teaspoon black pepper
szczypta rozmarynu / pinch of rosemary


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: 20 min


Najpierw myjemy marchewki, obieramy i kroimy w zapałki (średniej grubości). Marchewki układamy na blaszce włożoną papierem do pieczenia. Potem polewamy je oliwą z oliwek (nie za dużo), skrapiamy sokiem z pomarańczy. Następnie posypujemy je przyprawami (przypraw delikatnie wcieramy w marchewki). Wkładamy marchewki do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na 20 minut. Tak przygotowane marchewki są pyszne i smaczne!


*****

First, we wash, peel the carrots and cut them into matches (average thickness). We put the carrots in a form cover of baking paper. Then, we pour the carrots with olive oil (not too much) and orange juice. Next, we sprinkle them with spices (we rub spices into carrots, gently). We put the carrots in the preheated oven (180 degrees) for 20 minutes. The carrots prepared this way are delicious and tasty!

Komentarze