Przejdź do głównej zawartości

Marchewkowe frytki / Carrots fries


Składniki / Ingredients:

młode marchweki / young carrots
oliwa z oliwek / olive oil
szczypta soli /
pinch of salt
sok z pomarańczy / orange juice
1 łyżeczka słodkiej papryki / 1 teaspoon sweet paprika
1 czarnego pieprzu / 1 teaspoon black pepper
szczypta rozmarynu / pinch of rosemary


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: 20 min


Najpierw myjemy marchewki, obieramy i kroimy w zapałki (średniej grubości). Marchewki układamy na blaszce włożoną papierem do pieczenia. Potem polewamy je oliwą z oliwek (nie za dużo), skrapiamy sokiem z pomarańczy. Następnie posypujemy je przyprawami (przypraw delikatnie wcieramy w marchewki). Wkładamy marchewki do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na 20 minut. Tak przygotowane marchewki są pyszne i smaczne!


*****

First, we wash, peel the carrots and cut them into matches (average thickness). We put the carrots in a form cover of baking paper. Then, we pour the carrots with olive oil (not too much) and orange juice. Next, we sprinkle them with spices (we rub spices into carrots, gently). We put the carrots in the preheated oven (180 degrees) for 20 minutes. The carrots prepared this way are delicious and tasty!

Komentarze

Popularne posty

Kotlety jajeczne / Cutlets with eggs

Składniki / Ingredients: 10 sztuk jaj ugotowanych na twardo / 10 piece of hard-boiled eggs 2 jajka / 2 eggs 150 g startego parmezanu / 150 g grated parmesan cheese 1 łyżeczka czosnku / 1 teaspoon garlic 1 łyżeczka czarnego pieprzu / 1 teaspoon black pepper 1 łyżeczka ostrej papryki / 1 teaspoon hot paprika 1 łyżeczka natki pietruszki / 1 teaspoon parsley bułka tarta / bread crumbs szczypiorek / chive szczypta soli / pinch of salt olej / oil

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Muffinki marchewkowe z kremem pomarańczowym i kandyzowaną skórką pomarańczy / Carrot muffins with orange cream and candied orange peel

Składniki / Ingredients: krem pomarańczowy / orange cream Kandyzowana skórka pomarańczy / Candied orange peel 8 marchewek / 8 carrots 3/4 szklanki cukru trzcinowego / 3/4 glasses of cane sugar 250 g mąki / 250 g flour 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoon baking powder 3 jajka / 3 eggs 150 ml oliwy / 150 ml oil 1 łyżeczka cynamonu / 1 teaspoon cinnamon szczypta soli / pinch of salt cukier puder / powder sugar