Przejdź do głównej zawartości

Sos żurawinowy / Cranberry sauce


Składniki / Ingredients:


2 garści suszonej żurawiny / 2 handfuls of dried cranberries
1 szklanka wody (250 ml) / 1 cup water (250 ml)
1 łyżeczka cynamonu / 1 teaspoon cinnamon
1 łyżka cukru brązowego / 1 tablespoon brown sugar
sok z pomarańczy / orange juice
2 łyżeczki soku z cytryny / 2 teaspoons lemon juice


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 10 min, ilość porcji: ok. 12

Do gotującej się wody wrzucamy żurawinę, cukier. Mieszamy wszystko i gotujemy około 7 - 10 minut. Potem dodajemy cynamon i soki. Znowu wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze przez parę minut (około 5 minut). Studzimy i miksujemy w blenderze. Nadmiar wody redukujemy. Sos podajemy w temperaturze pokojowej, idealnie nadaje się do mięs pieczonych.

*****

We put the cranberries to boiling water, sugar. We mix everything and cook for about 7 - 10 minutes. Then, we add the cinnamon and juice. Again, we mix all and cook for a few minutes (about 5 minutes). We cool sauce and mix it all in a blender. We reduce excess water. Sauce served at room temperature, ideal for roasted meats.

Komentarze

  1. Bardzo lubię ten sos, robiłam go kiedyś z dodatkiem wina. Polecam tą kombinację :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wino, brzmi ciekawie :)
      Na pewno wypróbuję :)

      Usuń
  2. Coś nowego dla mnie, uwielbiam żurawinę, ale takiego sosu nigdy nie robiłam, z przyjemnością przygotuje wg Twojej receptury :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo podoba mi się taki pomysł na sosik :) od żurawiny jestem uzależniona więc z chęcią wypróbuję

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Placki serowe z musem brzoskwiniowym / Cheese pancakes with peach mousse

Składniki / Ingredients:   1 jajko / 1 egg 2 łyżki jogurtu naturalnego / 2 tablespoons natural yoghurt 6 łyżek mąki pszennej / 6 tablespoons flour 1 łyżeczka skórki z cytryny / 1 teaspoon lemon peel 24 g cukru waniliowego / 24 g vanilla sugar 250g twarogu w kostce / 250g cottage cheese in cubes kilka kropli aromatu waniliowego i śmietankowego / a few drops of vanilla and cream aroma  mus brzoskwiniowy / peach mousse prażone migdały / roasted almonds

Ciasto bananowo - kakaowe z orzechami / Banana and cocoa cake with nuts

Składniki / Ingredients: 250 g masło roślinne / 250 g margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 szklanki mąki pszennej do ciast / 2 cups flour dough 3 jajka / 3 eggs 15 g cukru waniliowego / 15 g vanilla sugar 3 banany / 3 bananas 2 łyżki kakao / 2 tablespoons cocoa 6 sztuk daktyli suszonych / 6 pieces of dried dates kilka kropli aromatu waniliowego i arakowego / few drops of vanilla and araca flavor 80 g orzechów pekan / 80 g pecan nuts 1 łyżka miodu wielokwiatowego / 1 teablespoons multiflorous honey Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: 40 min, ilość porcji: 1 sztuka