Składniki / Ingredients:
4 jajka / 4 eggs
200g jogurtu naturalnego / 200 g natural yoghurt
3/4 kubka mąki pszennej / 3/4 cup of flour
1 łyżeczka proszku do pieczenia / 1 teaspoon baking powder
30 g cukru waniliowego / 30 g vanilla sugar
1 łyżeczka cynamonu / 1 teaspoon cinnamon
2 jabłka / 2 apples
uprażone orzeszki pinii / roasted pine nuts
cukier puder / powdered sugar
olej / oil
sos owocowy / fruit sauce
naczynie żaroodporne (25 x 25 cm) / heat-resistant vessel (25 x 25 cm)
Przygotowanie: 20 min, pieczenie: 35 min, ilość porcji: 4
Jabłka
myjemy, obieramy i jedno z nich ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Drugie jabłko kroimy na półksiężyce. Naczynie żaroodporne wysmarujemy
olejem lub masłem. Jajka roztrzepujemy z cukrem waniliowym, cynamonem i
jogurtem. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy do
uzyskania jednolitej masy. Potem dodajemy do miski z ciastem starte
jabłko i znowu mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy do naczynia i wkładamy
do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na 35 minut. Po upieczeniu
studzimy w temperaturze pokojowej, dzielimy na kawałki. Przed podaniem,
omlet posypujemy cukrem pudrem, orzeszkami, polewamy sosem oraz ozdabiamy kawałkami jabłka. Smacznego!
Polecam / Recommend:
Pysznie było, przy niedzieli wskazane takie małe grzeszki ;-)
OdpowiedzUsuńŚwięte słowa ;)
Usuń