Składniki / Ingredients:
1 jajko / 1 egg
2 łyżki jogurtu naturalnego / 2 tablespoons natural yoghurt
6 łyżek mąki pszennej / 6 tablespoons flour
1 łyżeczka skórki z cytryny / 1 teaspoon lemon peel
24 g cukru waniliowego / 24 g vanilla sugar
250g twarogu w kostce / 250g cottage cheese in cubes
kilka kropli aromatu waniliowego i śmietankowego / a few drops of vanilla and cream aroma
mus brzoskwiniowy / peach mousse
prażone migdały / roasted almonds
Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: 20 min, ilość porcji: dla 4 osób
Twaróg
rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajko, cukier, skórkę z cytryny, aromaty
oraz jogurt. Dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy mąkę i ponownie
dokładnie mieszamy. Ciasto może być lekko luźne i klejące. Trochę mąki
wysypujemy na talerzu. Formujemy małe placuszki, które otaczamy w mące.
Kładziemy je na rozgrzaną patelnię i smażymy na małym ogniu na oleju lub
maśle do zarumienia się z obu stron. Usmażone placuszki odsączamy z
tłuszczu i studzimy. Przed podaniem polewamy je musem oraz posypujemy
migdałami. Możemy do nich dodać ulubione owoce sezonowe.
Polecam / Recommend:
Fajne placuszki. Mniammm...Mam w lodówce serek z wanilią i jutro na śniadanie usmażę.
OdpowiedzUsuńPolecam! :)
UsuńTakie placuszki to danie na każdy posiłek. Jestem łasuchem, więc zacznę od jutrzejszego śniadania ;) Pyszności!
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie smakowało ;)
UsuńBardziej wolę wytrawne placuszki, ale te wyglądają bardzo samcznie
OdpowiedzUsuń