Przejdź do głównej zawartości

Wegetariańskie spaghetti a'la bolognese / Vegetarian spaghetti a'la bolognese


Składniki / Ingredients:

makaron spaghetti / pasta spaghetti
180 g wędzonego tofu / 180 gsmoked tofu
50 g startego parmezanu / 50 g grated parmesan
2 marchewki / 2 carrots
cebula / onion 
pomidorki koktajlowe / cherry tomatoes
1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego / 1/2 cup of dry red wine
szczypta soli ziołowej / pinch of herbal salt
szczypta pieprzu / pinch of papper 
2 łyżeczki czosnku / 2 teaspoons garlic
2 łyżeczki kurkumy / 2 teaspoons turmeric
1 łyżeczka suszonych pomidorów z chili / 1 teaspoon dried tomatoes with chili
1 łyżeczka bazylii / 1 teaspoon basil
1 łyżeczka oregano / 1 teaspoon oregano
sos pomidorowy (link do sosu na końcu przepisu) / tomato sauce (link to the sauce at the end of the recipe)

 

Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 25 min, smażenie: ok. 30 min, ilość porcji: 3 

Zaczniemy od przygotowania poszczególnych składników potrawy. Marchewkę i makaron gotujemy al dente i następnie przygotowujemy sos. Ser ścieramy na tarce. Pokrojoną w kostkę cebulę smażymy na oleju na rozgrzanej patelni aż zmięknie. Potem dodajemy pokrojone w kostkę tofu i smażymy wszystko do zrumienia się. Dodajemy marchewkę, sos oraz przyprawy i dusimy na małym ogniu przez 5 minut. Na końcu dodajemy wino i mieszamy wszystko dokładnie. Dusimy przez około 20 minut na wolnym ogniu do zredukowania nadmiaru płynów. Zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, delikatnie mieszamy i farsz gotowy. Na talerzu układamy makaron, farsz i posypujemy startym serem, smacznego :)!


*****

We start with the preparation of individual ingredients of the dish. We boil the carrots and pasta al dente and prepare the sauce. Grate the cheese. We fry the cut onion into cubes in hot oil in a frying pan until soft. Then, we add the cut tofu into cubes and fry everything until golden brown. We add carrots, sauce and spices and fry over low heat for 5 minutes. Finally, we add the wine and mix everything thoroughly. All fry over low heat for about 20 minutes to reduce excess fluid. Take the pan off the heat and add the cherry tomatoes cut in half, gently mix and the stuffing is ready. Arrange on a plate pasta, stuffing and sprinkle with grated cheese, enjoy your meal :)!.
 

Polecam / Recommend:

Sos pomidorowy / Tomato sauce

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Drobiowy pasztet z pomarańczą / Chicken pate with orange

Składniki / Ingredients: 10 sztuk wątróbki drobiowej / 10 pieces of chicken liver 2 szalotki / 2 shallots masło / butter 1 łyżeczka tymianku / 1 teaspoon thyme 1 łyżeczka czosnku / 1 teaspoon garlic szkocka whisky / scotch whiskey szczypta czarnego pieprzu / pinch of black pepper szczypta soli / pinch of salt 1 pomarańcza / 1 orange 1 łyżka cukru / 1 tablespoon sugar żelatyna / gelatine plasterek pomarańczy / orange slice

Ciasto brzoskwiniowe ze śliwką / Peach cake with plum

Składniki / Ingredients: 250 g margaryny / 250 g of margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 (500 g) szklanki mąki pszennej / 2 (500 g) cups flour  4 jajka / 4 eggs 32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar 220g dżemu brzoskwiniowego / 220g peach jam śliwki / plums skórka z cytryny / peel of lemon tortownica / springform pan