Przejdź do głównej zawartości

Wegetariański hamburger z waflami ryżowymi z solą morską oraz fasolka / Vegetarian hamburger with rice wafers with sea salt and beans


Składniki / Ingredients:

500 g ugotowanego kalafiora / 500 g cooked cauliflower
2 łyżki prażonego sezamu / 2 tablespoons roasted sesame seeds
50 g ugotowanego ryżu białego / 50 g cooked white rice
3 łyżki bułki tartej / 3 tablespoons bread crumbs
3 łyżki mąki / 3 tablespoons flour
1 łyżeczka musztardy / 1 teaspoons mustard
starty parmezan / grated parmesan
2 łyżeczki czosnku / 2 teaspoons garlic
2 łyżeczki natki pietruszki / 2 teaspoons parsley
jajko / egg
bułka tarta / bread crumbs
ugotowana fasolka / cooked beans
prażona cebulka / roasted onions
roszpunka / lambs
pomidor / tomato
ogórek / cucumber
rzodkiewka / radish
masło / butter


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 30 min, smażenie: 10 min, ilość porcji: 4

Najpierw przygotowujemy kotleta z kalafiora. Kalafior miksujemy w blenderze i wkładamy do miski. Dodajemy sezam, ryż, bułkę tartą, mąkę, musztardę, czosnek, pietruszkę i dwie garście startego sera. Dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki i robimy kotlety średniej wielkości. Kotlety smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy bułką tartą. Gotowe kotlety grilujemy z obu stron do zarumienia się. Tworzymy hamburgera. Bierzemy jeden wafel ryżowy, na który kładziemy roszpunkę, dwa plasterki pomidora, ogórka i rzodkiewki. Potem kładziemy kotlet na warzywa i znowu kładziemy dwa plasterki pomidora, ogórka, rzodkiewki i roszpunkę. Na górę hamburgera kładziemy drugi wafel ryżowy. Gotowy hamburger posypujemy cebulką i startym serem. Ugotowaną fasolkę podsmażamy, kładziemy ją na talerzu i polewamy roztopionym masłem. Smacznego!

*****

First, we prepare cutlets with cauliflower. We mix cauliflower in a blender and put him into a bowl. We add the sesame, rice, bread crumbs, flour, mustard, garlic, parsley and two handfuls of grated cheese. We mix together all the ingredients, thoroughly and we make burgers medium size. We smear cutlets beaten egg and sprinkle them with bread crumbs. Ready cutlets, we grill on both sides to blush. We make a hamburger. We take a rice wafer, on which we put lambs, two slices of tomato, cucumber and radishes. Then, we put cutlet on the vegetable and again, we put two slices of tomato, cucumber, radishes and lambs. On top hamburger, we put a second rice wafer. Ready hamburger, we sprinkle onion and grated cheese. We fry cooked beans on the pan, we put her on a plate and pour the melted butter. Enjoy your meal!

Komentarze

  1. Przyznam, że naprawdę ciekawie to wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :).
      Ciekawie też to smakuje i się je ;) ...

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Rejbak kurpiowski - „Polska do zwiedzenia/zjedzenia”

Rejbak kurpiowski (kugiel) Rejbak kurpiowski - znany również jako "kugiel", tradycyjne żydowskie danie. Na Kurpiach nazwa pochodzi od słowa "rejbowanie", czyli tarcie ziemniaków na tarce. W moim rodzinnym domu mówiono zazwyczaj na tą potrawę "kartoflak" - nazwa pochodzi od kartofli :). Babka ziemniaczana przygotowywana zazwyczaj ze smażoną cebulką i mięsem, pieczona w piecu. Ja przedstawię przepis z moich rodzinnych stron, tak jak było to danie przygotowywane w moim domu.

Ciasto brzoskwiniowe ze śliwką / Peach cake with plum

Składniki / Ingredients: 250 g margaryny / 250 g of margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 (500 g) szklanki mąki pszennej / 2 (500 g) cups flour  4 jajka / 4 eggs 32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar 220g dżemu brzoskwiniowego / 220g peach jam śliwki / plums skórka z cytryny / peel of lemon tortownica / springform pan