Wegetariański hamburger z waflami ryżowymi z solą morską oraz fasolka / Vegetarian hamburger with rice wafers with sea salt and beans
Składniki / Ingredients:
500 g ugotowanego kalafiora / 500 g cooked cauliflower
2 łyżki prażonego sezamu / 2 tablespoons roasted sesame seeds
50 g ugotowanego ryżu białego / 50 g cooked white rice
3 łyżki bułki tartej / 3 tablespoons bread crumbs
3 łyżki mąki / 3 tablespoons flour
1 łyżeczka musztardy / 1 teaspoons mustard
starty parmezan / grated parmesan
2 łyżeczki czosnku / 2 teaspoons garlic
2 łyżeczki natki pietruszki / 2 teaspoons parsley
jajko / egg
bułka tarta / bread crumbs
ugotowana fasolka / cooked beans
prażona cebulka / roasted onions
roszpunka / lambs
pomidor / tomato
ogórek / cucumber
rzodkiewka / radish
masło / butter
Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 30 min, smażenie: 10 min, ilość porcji: 4
Najpierw
przygotowujemy kotleta z kalafiora. Kalafior miksujemy w blenderze i
wkładamy do miski. Dodajemy sezam, ryż, bułkę tartą, mąkę, musztardę,
czosnek, pietruszkę i dwie garście startego sera. Dokładnie mieszamy ze
sobą wszystkie składniki i robimy kotlety średniej wielkości. Kotlety
smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy bułką tartą. Gotowe kotlety
grilujemy z obu stron do zarumienia się. Tworzymy hamburgera. Bierzemy
jeden wafel ryżowy, na który kładziemy roszpunkę, dwa plasterki
pomidora, ogórka i rzodkiewki. Potem kładziemy kotlet na warzywa i znowu
kładziemy dwa plasterki pomidora, ogórka, rzodkiewki i roszpunkę. Na
górę hamburgera kładziemy drugi wafel ryżowy. Gotowy hamburger
posypujemy cebulką i startym serem. Ugotowaną fasolkę podsmażamy,
kładziemy ją na talerzu i polewamy roztopionym masłem. Smacznego!
*****
First,
we prepare cutlets with cauliflower. We mix cauliflower in a blender
and put him into a bowl. We add the sesame, rice, bread crumbs, flour,
mustard, garlic, parsley and two handfuls of grated cheese. We mix
together all the ingredients, thoroughly and we make burgers medium
size. We smear cutlets beaten egg and sprinkle them with bread crumbs.
Ready cutlets, we grill on both sides to blush. We make a hamburger. We
take a rice wafer, on which we put lambs, two slices of tomato, cucumber
and radishes. Then, we put cutlet on the vegetable and again, we put
two slices of tomato, cucumber, radishes and lambs. On top hamburger, we
put a second rice wafer. Ready hamburger, we sprinkle onion and grated
cheese. We fry cooked beans on the pan, we put her on a plate and pour
the melted butter. Enjoy your meal!
Przyznam, że naprawdę ciekawie to wygląda :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :).
UsuńCiekawie też to smakuje i się je ;) ...