Babeczki powstały z myślą o moim mężu, który uwielbia słodkości w moim wykonaniu. Jest teraz na diecie by zrzucić parę kilogramów, ale jest też łasuchem. Domowe wypieki są lepszym rozwiązaniem niż kupne ze sklepu, tzw. "mniejsze zło" ;), na które można pozwolić sobie od czasu do czasu. Takie babeczki się sprawdzają, gdy mój mąż ma ochotę na coś małego i słodkiego. Ja osobiście również uwielbiam takie małe co nie co na poprawę nastroju. Szybko się je robi, a połączenie wanilii z cytryną jest duetem doskonałym jak dla mnie i mojego męża. Dlatego cytrynowe muffinki z kremem w środku i bitą śmietaną polecam wszystkim łasuchom :) .....
Muffinki cytrynowe z kremem limonkowym i bitą śmietaną
Składniki:
- krem cytrynowy
- kilka kropli aromatu cytrynowego
- kilka kropli aromatu waniliowego
- 30 g cukru wanilinowego Delecta
- 30 g cukru Delecta smak cytrynowy
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 4 jajka
- 150 ml oliwy
- 100 ml mleka
- skórka z 1 cytryny
- bita śmietana
- Decorada karmel - posypka dekoracyjna Delecta
Najpierw przygotowujemy ciasto. Mieszamy ze sobą suche składniki (mąka, proszek do pieczenia), a mokre ze sobą (jajka, oliwa, mleko, cukier wanilinowy, cukier cytrynowy, aromat waniliowy, aromat cytrynowy i skórkę z cytryny). Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Wlewamy trochę ciasta do foremek na muffiny (jeśli nie używamy gumowych form, to formę trzeba wysmarować oliwą lub masłem), a potem dodajemy po łyżeczce kremu cytrynowego. Następnie wylewamy resztę ciasta do foremek, tak aby przykryć krem. Muffiny wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 30 minut. Tuż przed podaniem dekorujemy babeczki bitą śmietaną i karmelową posypką. Smacznego!
*****
Krem limonkowy:
Składniki:
- skórka z 2 limonek
- 100 ml soku z limonki
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 4 łyżki mąki tortowej
- 50 g miękkiego masła
Najpierw myjemy limonki, suszymy i ścieramy skórkę. Potem wyciskamy sok z tych limonek. Do garnka wlewamy sok, dodajemy cukier, jajko, żółtko, szczyptę soli, skórkę z limonki oraz mąkę. Stawiamy garnek na gaz i gotujemy na średnim ogniu cały czas mieszając. Gotujemy aż krem zgęstniej. Wyłączamy gaz i dodajemy masło i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Krem przelewamy do miski, przykrywamy go folią (dociskamy folię do kremu, aby nie powstał kożuch) i wkładamy do lodówki do schłodzenia.
Krem limonkowy |
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).