Przejdź do głównej zawartości

Muffinki bananowo - rumowe z cytrusową nutą / Muffins banana and rum with a addition of citrus


Składniki / Ingredients:


250 g mąki / 250 g flour
5 dojrzałych bananów / 5 ripe bananas
2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powder
2 jajka / 2 eggs
kandyzowana skórka pomarańczy / candied orange peel
skórka z 1 cytryny / peel with 1 lemon
15 g cukru cytrynowego / 15 g lemon sugar
kilka kropli aromatu rumowego / a few drops of rum aroma
150 ml mleka / 150 ml milk
150 ml oleju / 150 ml oi

 
Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: ok. 30 min, ilość sztuk: 16

Najpierw przygotowujemy ciasto. Mieszamy ze sobą suche składniki (mąka, proszek do pieczenia), a mokre ze sobą (jajka, oliwa, mleko, cukier cytrynowy, skórkę z cytryny i aromat). Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy. Potem dodajemy zmiksowane banany i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Wlewamy ciasto do foremek na muffiny (jeśli nie używamy gumowych form, to formę trzeba wysmarować oliwą lub masłem). Potem na wierzch kładziemy trochę kandyzowanej skórki z pomarańczy. Muffiny wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 30 minut.

***** 

First, we prepare the dough. We mix together dry ingredients (flour, baking powder) and mix wet together (eggs, oil, milk, lemon sugar, peel with lemon and aroma). We add the dry ingredients to the wet and mix. Then we add bananas which they are mixed and mix until uniform mass. We pour the dough into muffin tins (if you do not use rubber molds, the mold must smear with oil or butter). Then, we put some candied orange peel on the top. We put muffins into a hot oven (180 degrees) for about 30 minutes.

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Rejbak kurpiowski - „Polska do zwiedzenia/zjedzenia”

Rejbak kurpiowski (kugiel) Rejbak kurpiowski - znany również jako "kugiel", tradycyjne żydowskie danie. Na Kurpiach nazwa pochodzi od słowa "rejbowanie", czyli tarcie ziemniaków na tarce. W moim rodzinnym domu mówiono zazwyczaj na tą potrawę "kartoflak" - nazwa pochodzi od kartofli :). Babka ziemniaczana przygotowywana zazwyczaj ze smażoną cebulką i mięsem, pieczona w piecu. Ja przedstawię przepis z moich rodzinnych stron, tak jak było to danie przygotowywane w moim domu.

Ciasto brzoskwiniowe ze śliwką / Peach cake with plum

Składniki / Ingredients: 250 g margaryny / 250 g of margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 (500 g) szklanki mąki pszennej / 2 (500 g) cups flour  4 jajka / 4 eggs 32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar 220g dżemu brzoskwiniowego / 220g peach jam śliwki / plums skórka z cytryny / peel of lemon tortownica / springform pan