Składniki / Ingredients:
250 g mąki / 250 g flour
5 dojrzałych bananów / 5 ripe bananas
2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powder
2 jajka / 2 eggs
kandyzowana skórka pomarańczy / candied orange peel
skórka z 1 cytryny / peel with 1 lemon
15 g cukru cytrynowego / 15 g lemon sugar
kilka kropli aromatu rumowego / a few drops of rum aroma
150 ml mleka / 150 ml milk
150 ml oleju / 150 ml oi
Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: ok. 30 min, ilość sztuk: 16
Najpierw
przygotowujemy ciasto. Mieszamy ze sobą suche składniki (mąka, proszek
do pieczenia), a mokre ze sobą (jajka, oliwa, mleko, cukier cytrynowy,
skórkę z cytryny i aromat). Dodajemy suche składniki do mokrych i
mieszamy. Potem dodajemy zmiksowane banany i mieszamy aż do uzyskania
jednolitej masy. Wlewamy ciasto do foremek na muffiny (jeśli nie
używamy gumowych form, to formę trzeba wysmarować oliwą lub masłem).
Potem na wierzch kładziemy trochę kandyzowanej skórki z pomarańczy.
Muffiny wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 30
minut.
*****
First,
we prepare the dough. We mix together dry ingredients (flour, baking
powder) and mix wet together (eggs, oil, milk, lemon sugar, peel with
lemon and aroma). We add the dry ingredients to the wet and mix. Then we
add bananas which they are mixed and mix until uniform mass. We pour
the dough into muffin tins (if you do not use rubber molds, the mold
must smear with oil or butter). Then, we put some candied orange peel on
the top. We put muffins into a hot oven (180 degrees) for about 30
minutes.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).