Składniki / Ingredients:
1 bagietka / 1 baguette
1 awokado / 1 avocado
1 puszka sardynek w oleju (Graal) / 1 can of sardines in oil
sok z 1 limonki / juice of 1 lime
1 łyżeczka pesto bazyliowego / 1 teaspoon pesto with basil
oliwa z oliwek / olive oil
szczypta soli / pinch of salt
czosnek / garlic
pomidorki koktajlowe / cherry tomatoes
listki świeżej bazylii / fresh basil leaves
szczypta pieprzu / pinch of pepper
Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: ok. 15 min, ilość porcji: 10
Bagietkę
pokroić w kromki (średniej grubości), posmarować oliwa z oliwę i
podpiec w rozgrzanym piekarniku (175 stopni) przez około 15 minut (tylko
żeby były zarumienione i nie były za bardzo twarde). Awokado wymieszać z
łyżeczka pesto bazyliowego, dodać sok z limonki, sól i wszystko
ugniatamy na gładka masę. Bagietkę po wyjęciu z piekarnika smarujemy
przeciśniętym czosnkiem, a potem na bagietkę nakładamy pastę z awokado,
sardynki, pomidorki koktajlowe i listek bazylii. Na koniec dodajemy
pieprzu do smaku i tyle!
*****
We
cut baguette into slices (average thickness), we spread baguette with
olive oil and we bake it in a preheated oven (175 degrees) for about 15
minutes (just to be gold and not too hard). We mixed avocado with a
teaspoon of basil pesto, lime juice, salt and we kneading at all smooth
mass. We grease baguette crushed garlic after removing from the oven and
then we put the paste on baguette with avocado, sardines, cherry
tomatoes and basil leaf. At the end, we add a pepper to taste and
enough!
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).