Muffinki marchewkowe z kremem pomarańczowym i kandyzowaną skórką pomarańczy / Carrot muffins with orange cream and candied orange peel
Składniki / Ingredients:
krem pomarańczowy / orange cream
Kandyzowana skórka pomarańczy / Candied orange peel
8 marchewek / 8 carrots
3/4 szklanki cukru trzcinowego / 3/4 glasses of cane sugar
250 g mąki / 250 g flour
2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoon baking powder
3 jajka / 3 eggs
150 ml oliwy / 150 ml oil
1 łyżeczka cynamonu / 1 teaspoon cinnamon
szczypta soli / pinch of salt
cukier puder / powder sugar
Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 20 min, pieczenie: 30 min, ilość sztuk: 14
Najpierw
obieramy marchewki, myjemy i miksujemy w blenderze. Następnie
przygotowujemy ciasto. Mieszamy ze sobą suche składniki (mąka, proszek
do pieczenia, cynamon, sól), a mokre ze sobą (jajka, oliwa, cukier).
Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy aż do uzyskania
jednolitej masy. Na koniec dodajemy marchewkę i dokładnie mieszamy.
Wlewamy trochę ciasta do foremek na muffiny (jeśli nie używamy gumowych
form, to formę trzeba wysmarować oliwą lub masłem), a potem dodajemy po
łyżeczce kremu pomarańczowego. Następnie wylewamy resztę ciasta do
foremek tak aby przykryć krem. Potem posypujemy babeczki skórką. Muffiny
wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 30 minut. Tuż
przed podaniem posypujemy babeczki cukrem pudrem, smacznego!
*****
First,
we peel the carrots, wash and we mix it in a blender. Next, we prepare
the dough. We mix together dry ingredients (flour, baking powder,
cinnamon, salt) and mix wet together (eggs, oil, sugar). We add the dry
ingredients to the wet and mix until uniform mass. Finally, we add the
carrot and mix all, exactly. We pour a little the dough into muffin tins
(if you do not use rubber molds, the mold must smear with oil or
butter), then we add a teaspoon of cream orange. Next, we pour the rest
of the dough into muffin tins so as to cover the cream. Then, we
sprinkle muffins candied orange peel. We put muffins into a hot oven
(180 degrees) for about 30 minutes. Just before serving, we sprinkle
muffins a powder sugar, enjoy your meal!
Przepis na krem pomarańczowy / Recipe for orange cream
Kandyzowana skórka pomarańczy / Candied orange peel
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).