Przejdź do głównej zawartości

Muffinki marchewkowe z kremem pomarańczowym i kandyzowaną skórką pomarańczy / Carrot muffins with orange cream and candied orange peel


Składniki / Ingredients:

krem pomarańczowy / orange cream
Kandyzowana skórka pomarańczy / Candied orange peel
8 marchewek / 8 carrots
3/4 szklanki cukru trzcinowego / 3/4 glasses of cane sugar
250 g mąki / 250 g flour
2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoon baking powder
3 jajka / 3 eggs
150 ml oliwy / 150 ml oil
1 łyżeczka cynamonu / 1 teaspoon cinnamon
szczypta soli / pinch of salt
cukier puder / powder sugar

 
Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 20 min, pieczenie: 30 min, ilość sztuk: 14


Najpierw obieramy marchewki, myjemy i miksujemy w blenderze. Następnie przygotowujemy ciasto. Mieszamy ze sobą suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, cynamon, sól), a mokre ze sobą (jajka, oliwa, cukier). Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy marchewkę i dokładnie mieszamy. Wlewamy trochę ciasta do foremek na muffiny (jeśli nie używamy gumowych form, to formę trzeba wysmarować oliwą lub masłem), a potem dodajemy po łyżeczce kremu pomarańczowego. Następnie wylewamy resztę ciasta do foremek tak aby przykryć krem. Potem posypujemy babeczki skórką. Muffiny wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 30 minut. Tuż przed podaniem posypujemy babeczki cukrem pudrem, smacznego!


*****


First, we peel the carrots, wash and we mix it in a blender. Next, we prepare the dough. We mix together dry ingredients (flour, baking powder, cinnamon, salt) and mix wet together (eggs, oil, sugar). We add the dry ingredients to the wet and mix until uniform mass. Finally, we add the carrot and mix all, exactly. We pour a little the dough into muffin tins (if you do not use rubber molds, the mold must smear with oil or butter), then we add a teaspoon of cream orange. Next, we pour the rest of the dough into muffin tins so as to cover the cream. Then, we sprinkle muffins candied orange peel. We put muffins into a hot oven (180 degrees) for about 30 minutes. Just before serving, we sprinkle muffins a powder sugar, enjoy your meal!

Przepis na krem pomarańczowy / Recipe for orange cream
Kandyzowana skórka pomarańczy / Candied orange peel

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Bruschetta według Agnieszki / Bruschetta by Agnes

Składniki / Ingredients: 1 bagietka / 1 baguette szczypta ostrej papryki / pinch of hot paprika starty żółty ser / grated cheese szczypta oregano / pinch of oregano oliwa z oliwek / olive oil szczypta soli / pinch of salt szczypta czosnku / pinch of garlic pomidorki koktajlowe / cherry tomatoes szczypta bazylii / pinch of basil szczypta czarnego pieprzu / pinch of black pepper

Muffinki marchewkowe z kremem pomarańczowym i kandyzowaną skórką pomarańczy / Carrot muffins with orange cream and candied orange peel

Składniki / Ingredients: krem pomarańczowy / orange cream Kandyzowana skórka pomarańczy / Candied orange peel 8 marchewek / 8 carrots 3/4 szklanki cukru trzcinowego / 3/4 glasses of cane sugar 250 g mąki / 250 g flour 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoon baking powder 3 jajka / 3 eggs 150 ml oliwy / 150 ml oil 1 łyżeczka cynamonu / 1 teaspoon cinnamon szczypta soli / pinch of salt cukier puder / powder sugar