Przejdź do głównej zawartości

Sernik na kruchym spodzie / Cheesecake on a brittle underside


Składniki / Ingredients:


Spód / the underside of the cake

1,5 szklanki mąki pszennej do ciast / 1,5 cup of wheat flour to pie
1 kostka (250 g) margaryny (Kasia) / 1 packet (250 g) margarine (Kasia)
2 łyżki cukru / 2 tablespoons sugar
2 żółtka / 2 egg yolks
1 łyżeczka proszku do pieczenia / 1 taespoon of baking powder
16 g cukru waniliowego / 16 g vanilla sugar


Masa / mass of cake

0,5 kg twarogu na sernik / 0,5 kg curd on cheesecake  
10 łyżek cukru / 10 tablespoons sugar
32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar
5 żółtek / 5 egg yolks
7 białek / 7 proteins
1,2 kostki masła / 1,2 packet butter
1 budyń / 1 pudding
kilka kropli aromatu waniliowego / a few drops of vanilla flavor
skórka z pomarańczy / orange peel
2 łyżki mleka w proszku / 2 tablespoons milk powder
sok z połowy cytryny / juice of half a lemon
szczypta soli / pinch of salt

cukier puder / powdered sugar

Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: 30 min, pieczenie: ok. 50 min, ilość porcji: 16

Najpierw wyrabiamy kruche ciasto, czyli przesiewamy mąkę i dodajemy proszek do pieczenia. Potem mąkę i proszek drobno siekamy z margaryną, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto wkładamy do tortownicy formując spód i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) i pieczemy 15 - 20 minut. Po upieczeniu pozostawiamy spód do ostygnięcia. Następnie przygotowujemy masę serową. Najpierw roztapiamy masło i studzimy. Potem ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Do żółtek dodajemy cukier, cukier waniliowy, aromat, sok z cytryny i ubijamy. Następnie dodajemy twaróg, mleko w proszku, budyń i ucieramy wszystko na jednolitą masę. Na koniec dodajemy masło, skórkę z pomarańczy i mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Masę mieszamy delikatnie z białkiem. Gotową masę wylewamy na spód ciasta i wkładamy do gorącego piekarnika (180 stopni). Pieczemy ciasto przez 45 - 60 minut. Po upieczeniu studzimy ciasto powoli w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Do smaku można go posypać cukrem pudrem przed podaniem.

Życzę smacznego!

*****

First, we make shortcrust cake, sift flour and we add baking powder. Then we chop flour and powder with margarine, sugar and vanilla sugar. Then we add the egg yolks and we knead cake. We put the ready cake in the springform pan, we form underside and puncture them a fork in several places. The pie put into a hot oven (200 degrees) and bake 15 - 20 minutes.After baking, we leave underside to cool. Then, we prepare the cheese mass. First, we melt the butter and cool it. Then, we whip protein with a pinch of salt to stiff. We add sugar, vanilla sugar, flavor, lemon juice to the yolks and whip all. Then, we add curd, milk powder, pudding and mix everything in a single mass. At the end,we add the butter, orange peel and mix all ingredients thoroughly. Gently, we mix the mass of the protein. We pour the dough on underside of the dough and put in a hot oven (180 degrees). Bake the cake for 45 - 60 minutes. After baking the cake, we cool them down slowly in the oven with slightly open the door. To taste you can sprinkle with powdered sugar before serving.

I wish enjoy your meal!

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Zapach świąt w postaci słodkości - czyli "o pierniki"!

W tym roku święta Bożego Narodzenia wyglądają inaczej dla każdego z nas. Sytuacja panująca na świecie wpływa w większym czy mniejszym stopniu na nas negatywnie. Nie ma tego całego zamieszania świątecznego w centrach handlowych, zgiełku świątecznego, prezenty kupujemy raczej przez internet i wiele z nas spędza je w domu w gronie tylko najbliższej rodziny. Mimo tego nadal możemy poczuć magię świąt, nie tak samo jak byliśmy dziećmi, ale również cudownie. Poprzez ubranie choinki, puszczenie "Last Christmas" George'a Maichaela, przygotowanie potraw wigilijnych, pieczenie słodkości i nie tylko ...   Pierniczki Świąteczne są pyszne, aromatyczne. Podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Możemy upiec je wcześniej i przechować do świąt lub w ostatniej chwili. Za każdym razem świetnie smakują.

Wegetariańskie spaghetti a'la bolognese / Vegetarian spaghetti a'la bolognese

Składniki / Ingredients: makaron spaghetti / pasta spaghetti 180 g wędzonego tofu / 1 80 gsmoked tofu 50 g startego parmezanu / 50 g grated parmesan 2 marchewki / 2 carrots cebula / onion  pomidorki koktajlowe / cherry tomatoes 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego / 1/2 cup of dry red wine szczypta soli ziołowej / pinch of herbal salt szczypta pieprzu / pinch of papper  2 łyżeczki czosnku / 2 teaspoons garlic 2 łyżeczki kurkumy / 2 teaspoons turmeric 1 łyżeczka suszonych pomidorów z chili / 1 teaspoon dried tomatoes with chili 1 łyżeczka bazylii / 1 teaspoon basil 1 łyżeczka oregano / 1 teaspoon oregano sos pomidorowy (link do sosu na końcu przepisu) / tomato sauce (link to the sauce at the end of the recipe)