Składniki / Ingredients:
makaron penne / pasta penne
garść koperku / a handful of dill
starty parmezan / grated parmesan cheese
szczypta soli / pinch of salt
szczypta czarnego pieprzu / pinch of black pepper
szczypta cukru / pinch of sugar
sok z 1/2 cytryny / juice of 1/2 lemon
2 łyżeczki czosnku / 2 teaspoons garlic
5 łyżek oliwy z oliwek / 5 tablespoons olive oil
cieciorka gotowana na parze / chickpeas cooked by steamin
Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 30 min, gotowanie: ok. 15 min., ilość porcji: 2
Makaron
gotujemy według instrukcji na opakowaniu i lekko studzimy. Potem robimy
sos koperkowy. Do blendera wkładamy koperek, dodajemy oliwę z oliwek,
sok z cytryny i przyprawy, a następnie miksujemy. Gotowy sos mieszamy z
makaronem, dodajemy cieciorkę i znowu mieszamy. Do smaku posypujemy
potrawę serem. Prosto i smacznie.
*****
We
cook the pasta according to instructions on the package and slightly
cool it. Then we do a dill sauce. We put dill into a blender, we add
olive oil, lemon juice and spices and then we mix all. We mix ready
sauce with pasta, we add chickpeas and we mix again. We sprinkle
parmesan cheese to taste. Simple and tasty.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).