Składniki / Ingredients:
piersi z kurczaka / chicken breast
przyprawa do kurczaka / seasoning for chicken
sól / salt
jajka / eggs
biszkopty / biscuits
płatki kukurydziane / cornflakes
bułka tarta / bread crumbs
blaszka do pieczenia / baking plate
Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: 30 min, pieczenie: ok. 50 min, ilość porcji: dowolna
Najpierw
przygotowujemy panierkę. Do blendera wsypujemy kilka garści płatków
kukurydzianych oraz połamane biszkopty i miksujemy. Zmiksowane płatki i
biszkopty wysypujemy do miski. Dodajemy bułki tartej (około 5 łyżek) i
mieszamy wszystko ze sobą. Kurczaka myjemy, suszymy i kroimy. Następnie
przyprawiamy kurczaka solą i przyprawą. Potem kurczaka maczamy w
roztrzepanym jajku, a następnie w przygotowanej panierce. Blaszkę
wykładamy papierem do pieczenia. Kurczaka układamy na blaszce i wkładamy
do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 50 minut. Po upływie
połowy czasu trzeba obrócić nuggetsy.
*****
First,
we prepare a crumbs. We pour into a blender a few handfuls of
cornflakes and broken biscuits and we mix. We pour into a bowl
cornflakes and biscuits. We add the bread crumbs (about 5 tablespoons)
and we mix everything together. We wash, dry and cut chicken. Next, we
give salt and spice on chicken. Then, we dipped chicken in beaten egg
and in the prepared crumbs. We cover a plate of baking paper. Arrange
the chicken on a baking plate and we put in the oven (180 degrees) for
about 50 minutes. After half time, we have turn down the chicken
nuggets.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).