Przejdź do głównej zawartości

Zimny deser: ciasto "Domek", czyli sernik w innej postaci!


"Serowa Panna" słyszę to od najmłodszych lat. Pewnie dlatego, że jestem smakoszem i wielkim miłośnikiem serów. Proponuję Wam sernik na zimno "Domek", który jest moim ulubionym ciastem i przypomina mi dzieciństwo. Przygotowuje się go w prosty sposób, a smakuje wyśmienicie - obiecuję Wam, że szybko zniknie ;) ..... Coś pysznego dla każdego, nie tylko dla wielbicieli serów!

Składniki:
  • 2 kostki sera białego - twaróg półtłusty (60 dag)
  • 1 szklanka białego cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 0,5 g margaryny (3 łyżki)
  • 2 żółtka
  • 1 serek waniliowy (200 g)
  • Herbatniki
  • 2 łyżki kakao
  • deska (24 x 33 cm)

Sposób przygotowania:
Przygotowanie: ok. 20 min, chłodzenie: ok. 3 godz., ilość sztuk: 1

Najpierw ubijamy żółtka z cukrem, cukrem waniliowym. Później dodajemy margaryny i znowu ubijamy. Ser biały rozgniatamy widelcem na talerzu, po trochu dodajemy go do miski z jajkami i ubijamy. Po dodaniu sera dodajemy serek waniliowy i kręcimy aż do uzyskania jednolitej masy. Połowę masy przekładamy do innej miski, a do pozostałej dodajemy kakao i dokładnie miksujemy. Na desce układamy herbatniki - 3 rzędy po 6 herbatników (długość zależy od użytej deski). Najpierw na herbatniki kładziemy ciemną masę i rozsmarowujemy ją po herbatnikach. Potem kładziemy drugą warstwę z herbatników - 3 rzędy po 6 herbatników. Następnie na herbatniki kładziemy białą masę i rozsmarowujemy ją po herbatnikach. Na samym końcu składamy ze sobą herbatniki tworząc trójkąt (daszek domku). Gotowy sernik owijamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny, aby się schłodził i stężał. 
Życzę smacznego :D!

Pod tym linkiem znajdziecie więcej przepisów z książki: "Lodovo czyli domowe, zdrowe lody, zimne desery i smoothie"

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Zapach świąt w postaci słodkości - czyli "o pierniki"!

W tym roku święta Bożego Narodzenia wyglądają inaczej dla każdego z nas. Sytuacja panująca na świecie wpływa w większym czy mniejszym stopniu na nas negatywnie. Nie ma tego całego zamieszania świątecznego w centrach handlowych, zgiełku świątecznego, prezenty kupujemy raczej przez internet i wiele z nas spędza je w domu w gronie tylko najbliższej rodziny. Mimo tego nadal możemy poczuć magię świąt, nie tak samo jak byliśmy dziećmi, ale również cudownie. Poprzez ubranie choinki, puszczenie "Last Christmas" George'a Maichaela, przygotowanie potraw wigilijnych, pieczenie słodkości i nie tylko ...   Pierniczki Świąteczne są pyszne, aromatyczne. Podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Możemy upiec je wcześniej i przechować do świąt lub w ostatniej chwili. Za każdym razem świetnie smakują.

Wegetariańskie spaghetti a'la bolognese / Vegetarian spaghetti a'la bolognese

Składniki / Ingredients: makaron spaghetti / pasta spaghetti 180 g wędzonego tofu / 1 80 gsmoked tofu 50 g startego parmezanu / 50 g grated parmesan 2 marchewki / 2 carrots cebula / onion  pomidorki koktajlowe / cherry tomatoes 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego / 1/2 cup of dry red wine szczypta soli ziołowej / pinch of herbal salt szczypta pieprzu / pinch of papper  2 łyżeczki czosnku / 2 teaspoons garlic 2 łyżeczki kurkumy / 2 teaspoons turmeric 1 łyżeczka suszonych pomidorów z chili / 1 teaspoon dried tomatoes with chili 1 łyżeczka bazylii / 1 teaspoon basil 1 łyżeczka oregano / 1 teaspoon oregano sos pomidorowy (link do sosu na końcu przepisu) / tomato sauce (link to the sauce at the end of the recipe)