Przejdź do głównej zawartości

Ekspresowe spaghetti / Spaghetti very fast


Składniki / Ingredients:

makaron spaghetti / pasta spaghetti
500 g mięsa mielonego / 500 g minced meat
50 g startego parmezanu / 50 g grated parmesan
szczypta soli / pinch of salt
2 łyżeczki czosnku / 2 teaspoons garlic
2 łyżeczki kurkumy / 2 teaspoons turmeric
1 łyżeczka bazylii / 1 teaspoon basil
1 łyżeczka oregano / 1 teaspoon oregano
sos spaghetti Łowicz / spaghetti sauce Łowicz


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: 30 min, smażenie: ok. 25 min, ilość porcji: 6

Makaron gotujemy al dente. Mięso mielone smażymy na oliwie na rozgrzanej patelni. Dodajemy szczyptę soli i mieszamy. Potem dodajemy przyprawy, sos i mieszamy wszystko dokładnie. Dusimy przez 20 minut na wolnym ogniu. Ser ścieramy na tarce. Na talerzu układamy makaron, mięso i posypujemy startym serem, gotowe :)!

*****

We cook pasta al dente. We fry the minced meat in olive oil to hot pan. We add pinch of salt and we mix. Then, we add spices, sauce and we mix everything thoroughly. We cook for 20 minutes over low heat. We grate the cheese. Arrange on a plate pasta, meat and sprinkle with grated cheese, done :)!.

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Rejbak kurpiowski - „Polska do zwiedzenia/zjedzenia”

Rejbak kurpiowski (kugiel) Rejbak kurpiowski - znany również jako "kugiel", tradycyjne żydowskie danie. Na Kurpiach nazwa pochodzi od słowa "rejbowanie", czyli tarcie ziemniaków na tarce. W moim rodzinnym domu mówiono zazwyczaj na tą potrawę "kartoflak" - nazwa pochodzi od kartofli :). Babka ziemniaczana przygotowywana zazwyczaj ze smażoną cebulką i mięsem, pieczona w piecu. Ja przedstawię przepis z moich rodzinnych stron, tak jak było to danie przygotowywane w moim domu.

Ciasto brzoskwiniowe ze śliwką / Peach cake with plum

Składniki / Ingredients: 250 g margaryny / 250 g of margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 (500 g) szklanki mąki pszennej / 2 (500 g) cups flour  4 jajka / 4 eggs 32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar 220g dżemu brzoskwiniowego / 220g peach jam śliwki / plums skórka z cytryny / peel of lemon tortownica / springform pan