Przejdź do głównej zawartości

Grzane wino / Mulled wine


Składniki / Ingredients:


2 szklanki wina czerwonego półwytrawne / 2 glasses of red wine semi-dry
16 g cukru waniliowego / 16 g vanilla sugar
15 g cukru cynamonowego / 15 g cinnamon sugar
miód / honey
4 sztuki goździków / 4 pieces of cloves
0/5 łyżeczki imbiru / 0/5 teaspoon of ginger
2 plasterki pomarańczy / 2 slices of orange
1 plasterek cytryny / 1 slice of lemon


Sposób przygotowania / Preparation: 
Przygotowanie: 5 min, gotowanie: ok. 30 min, ilość porcji: 2

Wlewamy wino do garnka. Dodajemy cukier waniliowy, cukier cynamonowy, goździki i imbir. Gotujemy wino na wolnym ogniu cały czas mieszając (nie doprowadzamy wina do wrzenia). Przed zagrzaniem się wina dodajemy sok z 1 plasterka pomarańczy i dobrze mieszamy. Tuż przed podaniem dodajemy miodu (1 łyżeczka), plasterek pomarańczy i cytryny. Gotowe :)!

*****

We pour the wine into the pan and we add the vanilla sugar, the cinnamon sugar, cloves and ginger. We boil the wine to simmer, stirring constantly (we don't bring the wine to a boil). We add a juice of 1 orange slice and we mix very well, before heated up. Just before serving, we add honey (1 teaspoon), a slice of orange and lemon. Done :)!

Komentarze