Składniki / Ingredients:
250 g borówki / 250 g blueberries
300 g mąki do ciast / 300 g flour for cakes
4 łyżeczki proszku do pieczenia / 4 teaspoons baking powder
4 jajka / 4 eggs
150 ml oliwy / 150 ml oil
kilka kropli aromatu śmietankowego / a few drops of cream aroma
300 g jogurtu / 300 g yogurt
30 g cukru waniliowego / 30 g vanilla sugar
cukier puder / powder sugar
Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: 30 min, ilość sztuk: 14
Najpierw
myjemy i suszymy borówki. Potem przygotowujemy ciasto. Mieszamy ze sobą
suche składniki (mąka, proszek do pieczenia), a mokre ze sobą (jajka,
oliwa, jogurt, cukier i aromat). Dodajemy suche składniki do mokrych i
mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy borówki i
mieszamy wszystko ze sobą delikatnie. Wlewamy ciasto do foremek na
muffiny (jeśli nie używamy gumowych form, to formę trzeba wysmarować
oliwą lub masłem). Muffiny wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180
stopni) na około 30 minut. Tuż przed podaniem posypujemy babeczki cukrem
pudrem, smacznego!
*****
First,
we wash and dry blueberries. Then, we prepare the dough. We mix
together dry ingredients (flour, baking powder) and mix wet together
(eggs, oil, yogurt, sugar and aroma). We add the dry ingredients to the
wet and mix until uniform mass. Next, we add blueberries and mix
everything, gently. We pour the dough into muffin tins (if you do not
use rubber molds, the mold must smear with oil or butter). We put
muffins into a hot oven (180 degrees) for about 30 minutes. Just before
serving, we sprinkle a powder sugar muffins, enjoy your meal!
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).