Przejdź do głównej zawartości

Likier adwokat / Liqueur lawyer


Składniki / Ingredients:


6 żółtek / 6 egg yolks
1 szklanka cukru / 1 cup of sugar
16 g cukru waniliowego / 16 g vanilla sugar
750 ml (3 szklanki) mleka skondensowanego niesłodzonego / 750 ml (3 cups) condensed milk without sugar
0,15 ml spirytusu / 0,15 ml spirits


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 30 min, ilość: ok. 3 butelek po 500 ml

Żółtka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Potem dodajemy mleko, dokładnie miksujemy wszystkie składniki. Na końcu dodajemy spirytus. Dobrze wszystko mieszamy łyżką. Gotowy likier przelewamy do butelek i wkładamy je na dobę do lodówki. Godzinę przed podaniem wyjmujemy likier z lodówki i podajemy w temperaturze pokojowej.

*****

We mix the egg yolks with the sugar and vanilla sugar. Then, we add milk and thoroughly, we mix all ingredients. At the end, we add alcohol. Mix everything well with a spoon. We pour liqueur into bottles and put them in the fridge for a one night. Hour before serving, we remove the liqueur from the fridge and serve at room temperature.

Komentarze

  1. Kancelaria Kasprzak & Kowalak (http://www.kacprzak.pl/) to prawdopodobnie najlepsi prawnicy w Poznaniu. Warto im zaufać!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Gulasz z kurczakiem / Stew with chicken

Składniki / Ingredients: piersi z kurczaka około 250 g / chicken breast about 250 g przyprawa do kurczaka / seasoning for chicken sól / salt masło / butter 20 g ostrej papryczki / 20 g hot pepper olej słonecznikowy / sunflower oil zimna woda / cold water

Muffinki marchewkowe z kremem pomarańczowym i kandyzowaną skórką pomarańczy / Carrot muffins with orange cream and candied orange peel

Składniki / Ingredients: krem pomarańczowy / orange cream Kandyzowana skórka pomarańczy / Candied orange peel 8 marchewek / 8 carrots 3/4 szklanki cukru trzcinowego / 3/4 glasses of cane sugar 250 g mąki / 250 g flour 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoon baking powder 3 jajka / 3 eggs 150 ml oliwy / 150 ml oil 1 łyżeczka cynamonu / 1 teaspoon cinnamon szczypta soli / pinch of salt cukier puder / powder sugar