Przejdź do głównej zawartości

Likier adwokat / Liqueur lawyer


Składniki / Ingredients:


6 żółtek / 6 egg yolks
1 szklanka cukru / 1 cup of sugar
16 g cukru waniliowego / 16 g vanilla sugar
750 ml (3 szklanki) mleka skondensowanego niesłodzonego / 750 ml (3 cups) condensed milk without sugar
0,15 ml spirytusu / 0,15 ml spirits


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 30 min, ilość: ok. 3 butelek po 500 ml

Żółtka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Potem dodajemy mleko, dokładnie miksujemy wszystkie składniki. Na końcu dodajemy spirytus. Dobrze wszystko mieszamy łyżką. Gotowy likier przelewamy do butelek i wkładamy je na dobę do lodówki. Godzinę przed podaniem wyjmujemy likier z lodówki i podajemy w temperaturze pokojowej.

*****

We mix the egg yolks with the sugar and vanilla sugar. Then, we add milk and thoroughly, we mix all ingredients. At the end, we add alcohol. Mix everything well with a spoon. We pour liqueur into bottles and put them in the fridge for a one night. Hour before serving, we remove the liqueur from the fridge and serve at room temperature.

Komentarze

  1. Kancelaria Kasprzak & Kowalak (http://www.kacprzak.pl/) to prawdopodobnie najlepsi prawnicy w Poznaniu. Warto im zaufać!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Czerwony sok z owoców / Red juice from fruits

Składniki / Ingredients: 500 g truskawek (mrożone lub świeże) / 500 g strawberries (frozen or fresh) 1 gruszka / 2 pear 1 jabłko / 1 apple 125 g malin (mrożone lub świeże) / 125 g raspberries (frozen or fresh)   sok z cytryny / juice with lemon

Ciasto brzoskwiniowe ze śliwką / Peach cake with plum

Składniki / Ingredients: 250 g margaryny / 250 g of margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 (500 g) szklanki mąki pszennej / 2 (500 g) cups flour  4 jajka / 4 eggs 32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar 220g dżemu brzoskwiniowego / 220g peach jam śliwki / plums skórka z cytryny / peel of lemon tortownica / springform pan