Makaron z kurkami w sosie mascarpone z chili - "1000 pomysłów, jedna Lubella", czyli danie na dwa smaki .....
Jestem wielką fanką makaronu, dlatego z dużą ochotą przygotowuję na obiad i nie tylko dania z tym składnikiem. Moja propozycja na danie z makaronem z kurkami w sosie na bazie sera mascarpone z chili, ziołami, pomidorkami oraz grilowanym kurczakiem w cytrynach przypadnie do gustu osobom, które jedzą mięso. Ale można to danie przygotować bez kurczaka, tak również dobrze smakuje i na pewno przypadnie do gustu wegetarianom.
Inspiracja na te danie przyszło mi do głowy po zobaczeniu na poczcie maila o konkursie na danie z produktem marki Lubella pt.: "1000 pomysłów, jedna Lubella". Hasło pobudza wyobraźnię i do głowy przychodzą mi pomysły na danie z makaronem. Mamy jesień, a pogoda za oknem nie zachęca do przygód. Lubię nie tylko makaron, ale również słońce i gdy za oknem tylko deszcz to mam ochotę na odrobinę ciepła. Mogłabym ukraść słońce ;), ale łatwiej będzie przygotować potrawę w słonecznych barwach i ze sezonowymi składnikami. Moje danie można przygotować na dwa sposoby w wersji z mięsem lub bez niego dlatego każdemu przypadnie ono do gustu.
Składniki:
- 200 g kurek
- 2 sztuki piersi z kurczaka
- 2 cytryny
- makaron Lubella Świderki kolorowe nr 16
- masło
- ząbki czosnku
- pomidorki koktajlowe
- parmezan
- świeża bazylia
- papryka pepperoni
- szczypta soli
- szczypta pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka majeranku
- 250 g mascarpone
- 2łyżki słodkiego sosu chili
- 1 łyżeczka czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki chili
Sposób przygotowania sosu:
Mieszamy ze sobą ser mascarpone z sosem słodkim chili, z 1łyżeczką czosnku i kurkumy oraz 0,5 łyżeczki ostrej papryki chili. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Sposób przygotowania kurczaka:
Piersi z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i rozbijamy na średnio grube filety. Kurczaka przyprawiamy wedle uznania, ja przyprawiam swojego na ostro. Ja robię mieszankę z soli, czosnku, papryki słodkiej, gorczycy, kolendry, kozieradki, kminku, chili, kurkumy, cynamonu i wcieram mieszankę w kurczaka z obu stron. Potem marynujemy kurczaka w cytrynie i czosnku. Bierzemy torebkę kładziemy jedną pierś z kurczaka, na niej układamy plastry czosnku i cytryny. Następnie kładziemy następną pierś i tak samo przyprawiamy , tworzymy warstwy. Jak zostanie mam cytryna to wyciskamy z niej sok do torebki z kurczakiem. Potem szczelnie zamykamy torebkę z kurczakiem i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej na dobę. Później grilujemy kurczaka do zarumienia z obu stron.
Sposób przygotowania dania:
Przygotowanie: 30 min, duszenie: ok. 25 minut, ilość porcji: 3
Najpierw dokładnie myjemy kurki aby pozbyć się piasku i suszymy. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Parmezan ścieramy na tarce. Pomidorki koktajlowe myjemy, suszymy i przekrajmy na połowę. Na patelni rozpuszczamy kawałek masła, dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku, grzyby i przyprawy (szczyptę soli, pieprzu czarnego i 1 łyżeczkę majeranku). Wszystko mieszamy, tak aby przyprawy dobrze pokryły grzyby. Patelnię przykrywamy i duśmy kurki ok. 10 minut na średnim ogniu pod przykryciem. Po upływie czasu odkrywamy patelnię i dodajemy sos z mascarpone do grzybów, dokładnie mieszamy i duśmy jeszcze przez ok. 5 minut. Zdejmujemy z gazu patelnię, dodajemy trochę startego parmezanu i mieszamy. Na talerzu kładziemy makaron, a na to potrawkę. Posypujemy danie resztą parmezanu, dodajemy pomidorki koktajlowe (kurczaka, jeśli wolimy danie z mięsem) i przyozdabiamy je listkami świeżej bazylii. Danie gotowe, szybko i smacznie :)!
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).