Przejdź do głównej zawartości

Makaron z kurkami w sosie mascarpone z chili - "1000 pomysłów, jedna Lubella", czyli danie na dwa smaki .....

Jestem wielką fanką makaronu, dlatego z dużą ochotą przygotowuję na obiad i nie tylko dania z tym składnikiem. Moja propozycja na danie z makaronem z kurkami w sosie na bazie sera mascarpone z chili, ziołami, pomidorkami oraz grilowanym kurczakiem w cytrynach przypadnie do gustu osobom, które jedzą mięso. Ale można to danie przygotować bez kurczaka, tak również dobrze smakuje i na pewno przypadnie do gustu wegetarianom.


Inspiracja na te danie przyszło mi do głowy po zobaczeniu na poczcie maila o konkursie na danie z produktem marki Lubella pt.: "1000 pomysłów, jedna Lubella". Hasło pobudza wyobraźnię i do głowy przychodzą mi pomysły na danie z makaronem. Mamy jesień, a pogoda za oknem nie zachęca do przygód. Lubię nie tylko makaron, ale również słońce i gdy za oknem tylko deszcz to mam ochotę na odrobinę ciepła. Mogłabym ukraść słońce ;), ale łatwiej będzie przygotować potrawę w słonecznych barwach i ze sezonowymi składnikami. Moje danie można przygotować na dwa sposoby w wersji z mięsem lub bez niego dlatego każdemu przypadnie ono do gustu.



Składniki:
  • 200 g kurek
  • 2 sztuki piersi z kurczaka
  • 2 cytryny
  • makaron Lubella Świderki kolorowe nr 16
  • masło
  • ząbki czosnku
  • pomidorki koktajlowe
  • parmezan
  • świeża bazylia
  • papryka pepperoni
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 250 g mascarpone
  • 2łyżki słodkiego sosu chili
  • 1 łyżeczka czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki chili

Sposób przygotowania sosu:

Mieszamy ze sobą ser mascarpone z sosem słodkim chili, z 1łyżeczką czosnku i kurkumy oraz 0,5 łyżeczki ostrej papryki chili. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Sposób przygotowania kurczaka:

Piersi z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i rozbijamy na średnio grube filety. Kurczaka przyprawiamy wedle uznania, ja przyprawiam swojego na ostro. Ja robię mieszankę z soli, czosnku, papryki słodkiej, gorczycy, kolendry, kozieradki, kminku, chili, kurkumy, cynamonu i wcieram mieszankę w kurczaka z obu stron. Potem marynujemy kurczaka w cytrynie i czosnku. Bierzemy torebkę kładziemy jedną pierś z kurczaka, na niej układamy plastry czosnku i cytryny. Następnie kładziemy następną pierś i tak samo przyprawiamy , tworzymy warstwy. Jak zostanie mam cytryna to wyciskamy z niej sok do torebki z kurczakiem. Potem szczelnie zamykamy torebkę z kurczakiem i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej na dobę. Później grilujemy kurczaka do zarumienia z obu stron.


Sposób przygotowania dania: 
Przygotowanie: 30 min, duszenie: ok. 25 minut, ilość porcji: 3

Najpierw dokładnie myjemy kurki aby pozbyć się piasku i suszymy. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Parmezan ścieramy na tarce. Pomidorki koktajlowe myjemy, suszymy i przekrajmy na połowę. Na patelni rozpuszczamy kawałek masła, dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku, grzyby i przyprawy (szczyptę soli, pieprzu czarnego i 1 łyżeczkę majeranku). Wszystko mieszamy, tak aby przyprawy dobrze pokryły grzyby. Patelnię przykrywamy i duśmy kurki ok. 10 minut na średnim ogniu pod przykryciem. Po upływie czasu odkrywamy patelnię i dodajemy sos z mascarpone do grzybów, dokładnie mieszamy i duśmy jeszcze przez ok. 5 minut. Zdejmujemy z gazu patelnię, dodajemy trochę startego parmezanu i mieszamy. Na talerzu kładziemy makaron, a na to potrawkę. Posypujemy danie resztą parmezanu, dodajemy pomidorki koktajlowe (kurczaka, jeśli wolimy danie z mięsem) i przyozdabiamy je listkami świeżej bazylii. Danie gotowe, szybko i smacznie :)!


Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Placki serowe z musem brzoskwiniowym / Cheese pancakes with peach mousse

Składniki / Ingredients:   1 jajko / 1 egg 2 łyżki jogurtu naturalnego / 2 tablespoons natural yoghurt 6 łyżek mąki pszennej / 6 tablespoons flour 1 łyżeczka skórki z cytryny / 1 teaspoon lemon peel 24 g cukru waniliowego / 24 g vanilla sugar 250g twarogu w kostce / 250g cottage cheese in cubes kilka kropli aromatu waniliowego i śmietankowego / a few drops of vanilla and cream aroma  mus brzoskwiniowy / peach mousse prażone migdały / roasted almonds

Ciasto bananowo - kakaowe z orzechami / Banana and cocoa cake with nuts

Składniki / Ingredients: 250 g masło roślinne / 250 g margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 szklanki mąki pszennej do ciast / 2 cups flour dough 3 jajka / 3 eggs 15 g cukru waniliowego / 15 g vanilla sugar 3 banany / 3 bananas 2 łyżki kakao / 2 tablespoons cocoa 6 sztuk daktyli suszonych / 6 pieces of dried dates kilka kropli aromatu waniliowego i arakowego / few drops of vanilla and araca flavor 80 g orzechów pekan / 80 g pecan nuts 1 łyżka miodu wielokwiatowego / 1 teablespoons multiflorous honey Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: 40 min, ilość porcji: 1 sztuka