Składniki / Ingredients:
500 g młodych ziemniaków / 500g young potatoes
1 łyżka soli / 1 tablespoon salt
3 łyżki oleju / 2 tablespoon oil
2 łyżeczki czosnku / 2 teaspoons garlic
1 łyżeczka koperku / 1 teaspoon dill
1 łyżeczka pietruszki / 1 teaspoon parsley
szczypta tymianku / pinch of thyme
masło do wysmarowania formy / butter to grease the form
Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 20 min, pieczenie: 40 min, ilość porcji: 4
Ziemniaki trzeba dobrze umyć i osuszyć (nie obieramy ich). Potem kroimy je na kawałki równej mniej więcej wielkości aby równomiernie się upiekły. Wkładamy je do miski i dodajemy olej, sól, czosnek, koperek, pietruszkę oraz tymianek. Wszystko dobrze mieszamy ze sobą. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem. Następnie wykładamy ziemniaki do formy i wkładamy do nagrzanego (200 stopni) piekarnika. Pieczemy je 40 minut.
Smacznego!
*****
We good wash and dry potatoes (don't peel potatoes). Then, we cut potatoes into pieces equal to volume of size, so as to be evenly baked. We put potatoes into a bowl and add the oil, salt, garlic, dill, parsley and thyme. We mix all together very well. We cover a form of baking paper and smear a butter. Then, we put the potatoes into a form and put in the preheated (200 degrees) oven. Bake them 40 minutes.
Enjoy!
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).