Przejdź do głównej zawartości

Pieczone ziemniaczki / Baked potatoes


Składniki / Ingredients:


500 g młodych ziemniaków / 500g young potatoes
1 łyżka soli / 1 tablespoon salt
3 łyżki oleju / 2 tablespoon oil
2 łyżeczki czosnku / 2 teaspoons garlic
1 łyżeczka koperku / 1 teaspoon dill
1 łyżeczka pietruszki / 1 teaspoon parsley
szczypta tymianku / pinch of thyme
masło do wysmarowania formy / butter to grease the form


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 20 min, pieczenie: 40 min, ilość porcji: 4

Ziemniaki trzeba dobrze umyć i osuszyć (nie obieramy ich). Potem kroimy je na kawałki równej mniej więcej wielkości aby równomiernie się upiekły. Wkładamy je do miski i dodajemy olej, sól, czosnek, koperek, pietruszkę oraz tymianek. Wszystko dobrze mieszamy ze sobą. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem. Następnie wykładamy ziemniaki do formy i wkładamy do nagrzanego (200 stopni) piekarnika. Pieczemy je 40 minut.

Smacznego!

*****

We good wash and dry potatoes (don't peel potatoes). Then, we cut potatoes into pieces equal to volume of size, so as to be evenly baked. We put potatoes into a bowl and add the oil, salt, garlic, dill, parsley and thyme. We mix all together very well. We cover a form of baking paper and smear a butter. Then, we put the potatoes into a form and put in the preheated (200 degrees) oven. Bake them 40 minutes.

Enjoy!

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Rejbak kurpiowski - „Polska do zwiedzenia/zjedzenia”

Rejbak kurpiowski (kugiel) Rejbak kurpiowski - znany również jako "kugiel", tradycyjne żydowskie danie. Na Kurpiach nazwa pochodzi od słowa "rejbowanie", czyli tarcie ziemniaków na tarce. W moim rodzinnym domu mówiono zazwyczaj na tą potrawę "kartoflak" - nazwa pochodzi od kartofli :). Babka ziemniaczana przygotowywana zazwyczaj ze smażoną cebulką i mięsem, pieczona w piecu. Ja przedstawię przepis z moich rodzinnych stron, tak jak było to danie przygotowywane w moim domu.

Ciasto brzoskwiniowe ze śliwką / Peach cake with plum

Składniki / Ingredients: 250 g margaryny / 250 g of margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 (500 g) szklanki mąki pszennej / 2 (500 g) cups flour  4 jajka / 4 eggs 32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar 220g dżemu brzoskwiniowego / 220g peach jam śliwki / plums skórka z cytryny / peel of lemon tortownica / springform pan