Przejdź do głównej zawartości

Placki serowe z musem brzoskwiniowym / Cheese pancakes with peach mousse

 

Składniki / Ingredients: 

1 jajko / 1 egg
2 łyżki jogurtu naturalnego / 2 tablespoons
natural yoghurt
6 łyżek mąki pszennej / 6 tablespoons flour
1 łyżeczka skórki z cytryny / 1 teaspoon lemon peel
24 g cukru waniliowego / 24 g vanilla sugar
250g twarogu w kostce / 250g cottage cheese in cubes
kilka kropli aromatu waniliowego i śmietankowego / a few drops of vanilla and cream aroma 

mus brzoskwiniowy / peach mousse
prażone migdały / roasted almonds 

 

Sposób przygotowania / Preparation: 
Przygotowanie: 20 min, ilość porcji: dla 4 osób

Twaróg rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajko, cukier, skórkę z cytryny, aromaty oraz jogurt. Dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy mąkę i ponownie dokładnie mieszamy. Ciasto może być lekko luźne i klejące. Trochę mąki wysypujemy na talerzu. Formujemy małe placuszki, które otaczamy w mące. Kładziemy je na rozgrzaną patelnię i smażymy na małym ogniu na oleju lub maśle do zarumienia się z obu stron. Usmażone placuszki odsączamy z tłuszczu i studzimy. Przed podaniem polewamy je musem oraz posypujemy migdałami. Możemy do nich dodać ulubione owoce sezonowe.


*****

Crush the cottage cheese with a fork. We add egg, sugar, lemon peel, aromas and yoghurt. We mix all togheder, thoroughly and then add the flour and mix again. The dought can be slightly loose and sticky. Grab a plate and dump some flour on it. We form small pancakes and coat them in flour. We put them on a hot pan and fry over low heat in oil or butter until golden brown on both sides. Remove hot, brown pancakes from the oil, drain on paper towels and cool. Before serving, we pour the mousse over them and sprinkle with almonds. We can add our favorite seasonal fruits to the dish.
 

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Ciasto brzoskwiniowe ze śliwką / Peach cake with plum

Składniki / Ingredients: 250 g margaryny / 250 g of margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 (500 g) szklanki mąki pszennej / 2 (500 g) cups flour  4 jajka / 4 eggs 32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar 220g dżemu brzoskwiniowego / 220g peach jam śliwki / plums skórka z cytryny / peel of lemon tortownica / springform pan

Kotlety jajeczne / Cutlets with eggs

Składniki / Ingredients: 10 sztuk jaj ugotowanych na twardo / 10 piece of hard-boiled eggs 2 jajka / 2 eggs 150 g startego parmezanu / 150 g grated parmesan cheese 1 łyżeczka czosnku / 1 teaspoon garlic 1 łyżeczka czarnego pieprzu / 1 teaspoon black pepper 1 łyżeczka ostrej papryki / 1 teaspoon hot paprika 1 łyżeczka natki pietruszki / 1 teaspoon parsley bułka tarta / bread crumbs szczypiorek / chive szczypta soli / pinch of salt olej / oil