Przejdź do głównej zawartości

Kotlety jajeczne / Cutlets with eggs


Składniki / Ingredients:

10 sztuk jaj ugotowanych na twardo / 10 piece of hard-boiled eggs
2 jajka / 2 eggs
150 g startego parmezanu / 150 g grated parmesan cheese
1 łyżeczka czosnku / 1 teaspoon garlic
1 łyżeczka czarnego pieprzu / 1 teaspoon black pepper
1 łyżeczka ostrej papryki / 1 teaspoon hot paprika

1 łyżeczka natki pietruszki / 1 teaspoon parsley
bułka tarta / bread crumbs
szczypiorek / chive

szczypta soli / pinch of salt
olej / oil


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: 10 min, smażenie: ok. 15 min, ilość sztuk: 12

Ugotowane jajka obieramy ze skorupek i rozdrabniam w blenderze (ewentualnie trzemy na tarce). Potem dodajemy parmezan, pokrojony szczypiorek (ilość według gustu), 2 surowe jajka, przyprawy oraz bułkę tartą. Dokładnie mieszam wszystkie składniki. Z powstałej masy formuję kotleciki, które obtaczam w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety na średnim ogniu na złoty kolor.

*****

We must peel hard-boiled a eggs from shells and crush in a blender (possibly, grate on a grater). Then, we add the parmesan cheese, chopped a chives (quantity according to taste), 2 raw eggs, spices and breadcrumbs. I mix all the ingredients thoroughly. From the resulting mass, we form chops, which we coat in breadcrumbs. Heat oil in a frying pan and we fry the chops over medium heat until golden brown.

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Zapach świąt w postaci słodkości - czyli "o pierniki"!

W tym roku święta Bożego Narodzenia wyglądają inaczej dla każdego z nas. Sytuacja panująca na świecie wpływa w większym czy mniejszym stopniu na nas negatywnie. Nie ma tego całego zamieszania świątecznego w centrach handlowych, zgiełku świątecznego, prezenty kupujemy raczej przez internet i wiele z nas spędza je w domu w gronie tylko najbliższej rodziny. Mimo tego nadal możemy poczuć magię świąt, nie tak samo jak byliśmy dziećmi, ale również cudownie. Poprzez ubranie choinki, puszczenie "Last Christmas" George'a Maichaela, przygotowanie potraw wigilijnych, pieczenie słodkości i nie tylko ...   Pierniczki Świąteczne są pyszne, aromatyczne. Podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Możemy upiec je wcześniej i przechować do świąt lub w ostatniej chwili. Za każdym razem świetnie smakują.

Wegetariańskie spaghetti a'la bolognese / Vegetarian spaghetti a'la bolognese

Składniki / Ingredients: makaron spaghetti / pasta spaghetti 180 g wędzonego tofu / 1 80 gsmoked tofu 50 g startego parmezanu / 50 g grated parmesan 2 marchewki / 2 carrots cebula / onion  pomidorki koktajlowe / cherry tomatoes 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego / 1/2 cup of dry red wine szczypta soli ziołowej / pinch of herbal salt szczypta pieprzu / pinch of papper  2 łyżeczki czosnku / 2 teaspoons garlic 2 łyżeczki kurkumy / 2 teaspoons turmeric 1 łyżeczka suszonych pomidorów z chili / 1 teaspoon dried tomatoes with chili 1 łyżeczka bazylii / 1 teaspoon basil 1 łyżeczka oregano / 1 teaspoon oregano sos pomidorowy (link do sosu na końcu przepisu) / tomato sauce (link to the sauce at the end of the recipe)