Przejdź do głównej zawartości

Kotlety jajeczne / Cutlets with eggs


Składniki / Ingredients:

10 sztuk jaj ugotowanych na twardo / 10 piece of hard-boiled eggs
2 jajka / 2 eggs
150 g startego parmezanu / 150 g grated parmesan cheese
1 łyżeczka czosnku / 1 teaspoon garlic
1 łyżeczka czarnego pieprzu / 1 teaspoon black pepper
1 łyżeczka ostrej papryki / 1 teaspoon hot paprika

1 łyżeczka natki pietruszki / 1 teaspoon parsley
bułka tarta / bread crumbs
szczypiorek / chive

szczypta soli / pinch of salt
olej / oil


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: 10 min, smażenie: ok. 15 min, ilość sztuk: 12

Ugotowane jajka obieramy ze skorupek i rozdrabniam w blenderze (ewentualnie trzemy na tarce). Potem dodajemy parmezan, pokrojony szczypiorek (ilość według gustu), 2 surowe jajka, przyprawy oraz bułkę tartą. Dokładnie mieszam wszystkie składniki. Z powstałej masy formuję kotleciki, które obtaczam w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety na średnim ogniu na złoty kolor.

*****

We must peel hard-boiled a eggs from shells and crush in a blender (possibly, grate on a grater). Then, we add the parmesan cheese, chopped a chives (quantity according to taste), 2 raw eggs, spices and breadcrumbs. I mix all the ingredients thoroughly. From the resulting mass, we form chops, which we coat in breadcrumbs. Heat oil in a frying pan and we fry the chops over medium heat until golden brown.

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Rejbak kurpiowski - „Polska do zwiedzenia/zjedzenia”

Rejbak kurpiowski (kugiel) Rejbak kurpiowski - znany również jako "kugiel", tradycyjne żydowskie danie. Na Kurpiach nazwa pochodzi od słowa "rejbowanie", czyli tarcie ziemniaków na tarce. W moim rodzinnym domu mówiono zazwyczaj na tą potrawę "kartoflak" - nazwa pochodzi od kartofli :). Babka ziemniaczana przygotowywana zazwyczaj ze smażoną cebulką i mięsem, pieczona w piecu. Ja przedstawię przepis z moich rodzinnych stron, tak jak było to danie przygotowywane w moim domu.

Ciasto brzoskwiniowe ze śliwką / Peach cake with plum

Składniki / Ingredients: 250 g margaryny / 250 g of margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 (500 g) szklanki mąki pszennej / 2 (500 g) cups flour  4 jajka / 4 eggs 32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar 220g dżemu brzoskwiniowego / 220g peach jam śliwki / plums skórka z cytryny / peel of lemon tortownica / springform pan