Przejdź do głównej zawartości

Szarlotka (zdrowsza wersja) / Apple Pie (healthy version)


Składniki / Ingredients:


500 g mąki ryżowej / 500 g rice flour
1 kostka (250 g) margaryny (Kasia) / 1 packet (250 g) margarine (Kasia)
6 łyżek ksylitolu / 6 tablespoons of xylitol
3 jajka / 3 eggs
2 łyżki jogurtu naturalnego, 0% tłuszczu i cukru / 2 tablespoons of natural yogurt, 0% fat and sugar
2 łyżeczki proszku do pieczenia / 12 taespoons of baking powder
laska wanilii / vanilla cane
1 łyżeczka aromatu waniliowego / 1 teaspoon of vanilla aroma
6 sztuk jabłek średnio kwaśnych / 6 pieces apples acidic medium
olej i mąka ziemniaczana do formy / oil and potato flour to mold
cynamon i laska wanilii do jabłek / cinnamon and vanilla cane to apples
cukier puder / powdered sugar


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 40 min, pieczenie: 50 min, ilość porcji: 20

Najpierw wyrabiamy kruche ciasto, czyli przesiewamy mąkę ryżową i dodajemy proszek do pieczenia. Potem mąkę i proszek drobno siekamy z margaryną, ksylitolem i laską wanilii. Następnie dodajemy jajka oraz jogurt i wyrabiamy ciasto. Odcinamy 1/3 ciasta i wkładamy ją do lodówki aby się schłodziło. Z reszty ciasta formujemy na blaszce spód ciasta (blaszka musi być posmarowana olejem i posypana mąką ziemniaczaną). Ścieramy jabłka na tarce, dodajemy cynamon i laskę wanilii (ilość zależna od gustu). Jabłek nie gotujemy. Przygotowane jabłka układamy na kruchym spodzie. Wyjmujemy ciasto z lodówki i ścieramy na tarce robiąc kruszonkę (można też ciasto rozwałkować i przykryć nim jabłka). Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy 50 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. 

Życzę smacznego!

*****  

First, we make shortcrust cake, sift rice flour and we add baking powder. Then we chop flour and powder with margarine, xylitol and vanilla cane. Then we add the eggs, yogurt and we knead cake. We cut off 1/3 of cake and put it in the fridge to cool. The rest of cake we form the bottom of cake (mold must be smeared with oil and sprinkled with potato flour). We scrub apples on a grater, we add cinnamon and vanilla cane (the amount of spices depends on your taste). Apples don't cook. Prepared apples, we put on the cake. Remove cake from the fridge, we wipe the cake on the grater and make a crumble (also, you can roll out the cake and cover on apples). The pie put into a hot oven (180 degrees) and bake 50 minutes. After cooling, apple pie sprinkle powdered sugar.


I wish enjoy your meal!

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Rejbak kurpiowski - „Polska do zwiedzenia/zjedzenia”

Rejbak kurpiowski (kugiel) Rejbak kurpiowski - znany również jako "kugiel", tradycyjne żydowskie danie. Na Kurpiach nazwa pochodzi od słowa "rejbowanie", czyli tarcie ziemniaków na tarce. W moim rodzinnym domu mówiono zazwyczaj na tą potrawę "kartoflak" - nazwa pochodzi od kartofli :). Babka ziemniaczana przygotowywana zazwyczaj ze smażoną cebulką i mięsem, pieczona w piecu. Ja przedstawię przepis z moich rodzinnych stron, tak jak było to danie przygotowywane w moim domu.

Ciasto brzoskwiniowe ze śliwką / Peach cake with plum

Składniki / Ingredients: 250 g margaryny / 250 g of margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 (500 g) szklanki mąki pszennej / 2 (500 g) cups flour  4 jajka / 4 eggs 32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar 220g dżemu brzoskwiniowego / 220g peach jam śliwki / plums skórka z cytryny / peel of lemon tortownica / springform pan