Przejdź do głównej zawartości

Grzany cydr / Mulled cider


Składniki / Ingredients:

500 ml cydru / 500 ml cider
2 łyżki cukru brązowego / 2 tablespoons brown sugar
sok z pomarańczy / juice of an orange
laska cynamonu / cinnamon stick
4 sztuki goździków / 4 pieces of cloves
2 sztuki anyżu / 2 pieces of star anise
1 plasterek pomarańczy / 1 slice of orange
2 kawałki jabłek / 2 pieces of apples


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: 5 min, gotowanie: 15 min, ilość porcji: 2

Wlewamy cydr do garnka. Dodajemy cukier brązowy, goździki, anyż, sok z pomarańczy i laskę cynamonu. Gotujemy cydr na wolnym ogniu cały czas mieszając przez 15 minut (nie doprowadzamy cydru do wrzenia). Cydr wlewamy do szklanki (przecedzamy go). Tuż przed podaniem dodajemy połowę plasterka z pomarańczy i kawałek jabłka. Gotowe :)

***** 

We pour the cider into the pan and we add a brown sugar, cloves, star anise, orange juice and cinnamon stick. We boil the cider to simmer for 15 minutes, stirring constantly (we don't bring the cider to a boil). We pour the cider on the glass (we filter him). Just before serving, we add half a slice of orange and piece of apple. Done :)!

Komentarze

Popularne posty

Placki serowe z musem brzoskwiniowym / Cheese pancakes with peach mousse

Składniki / Ingredients:   1 jajko / 1 egg 2 łyżki jogurtu naturalnego / 2 tablespoons natural yoghurt 6 łyżek mąki pszennej / 6 tablespoons flour 1 łyżeczka skórki z cytryny / 1 teaspoon lemon peel 24 g cukru waniliowego / 24 g vanilla sugar 250g twarogu w kostce / 250g cottage cheese in cubes kilka kropli aromatu waniliowego i śmietankowego / a few drops of vanilla and cream aroma  mus brzoskwiniowy / peach mousse prażone migdały / roasted almonds

Crostini z cytryną i rozmarynem / Crostini with lemon and rosemary

Składniki / Ingredients: 3 sztuki ciabatt / 3 pieces ciabatt suszony rozmaryn / dried rosemary sól / salt oliwa z oliwek z cytryną / olive oil with lemon Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 15 min, pieczenie: 10 min, ilość porcji: 26 sztuk

Wegetariańskie spaghetti a'la bolognese / Vegetarian spaghetti a'la bolognese

  Składniki / Ingredients: makaron spaghetti / pasta spaghetti 180 g wędzonego tofu / 1 80 gsmoked tofu 50 g startego parmezanu / 50 g grated parmesan 2 marchewki / 2 carrots cebula / onion  pomidorki koktajlowe / cherry tomatoes 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego / 1/2 cup of dry red wine szczypta soli ziołowej / pinch of herbal salt szczypta pieprzu / pinch of papper  2 łyżeczki czosnku / 2 teaspoons garlic 2 łyżeczki kurkumy / 2 teaspoons turmeric 1 łyżeczka suszonych pomidorów z chili / 1 teaspoon dried tomatoes with chili 1 łyżeczka bazylii / 1 teaspoon basil 1 łyżeczka oregano / 1 teaspoon oregano sos pomidorowy (link do sosu na końcu przepisu) / tomato sauce (link to the sauce at the end of the recipe)