Przejdź do głównej zawartości

Tiramisu


Składniki / Ingredients:


4 żółtka / 4 egg yolks
1/2 szklanki cukru / 1/2 cup of sugar
750 g sera Mascarpone / 750 g Mascarpone cheese
1 szklanka mocnej posłodzonej kawy / 1 cup of black coffee wiht sugar
16 g cukru waniliowego / 16 g vanilla sugar
2 krople aromatu waniliowego / 2 drops of vanilla flavor
250 g biszkoptów / 250 g biscuits
0,05 ml orzechówki lub koniaku / 0,05 ml nutcracker or cognac
kakao / cocoa


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: 30 min, chłodzenie: 3 - 4 godziny, ilość porcji: 8

Najpierw ucieram żółtka z cukrem, cukrem waniliowym. Potem dodaję stopniowo sera mascarpone, aromat i dalej ubijam na gładką masę. Kawę zaparzam i studzę. Później do kawy dodaję orzechówki i mieszam. W tortownicy o średnicy 24 cm układam warstwami nasączone kawą biszkopty i krem (2 warstwy). Gotowe tiramisu wkładamy na 3 godziny do lodówki. Przed podaniem posypać kakao.

Smacznego!

*****

First, I grate egg yolks with sugar and vanilla sugar. Then, I add gradually mascarpone cheese, flavor and I beat smooth mass. I brew cup of coffee and cooling. Then, I add nutcrackers to coffee and mix. I arrange layers of coffee-soaked biscuits and cream (2 layers) in the springform (diameter of 24 cm). Ready tiramisu I put for 3 hours in the refrigerator. Before serving, I sprinkle with cocoa.

Enjoy your meal!



Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Placki serowe z musem brzoskwiniowym / Cheese pancakes with peach mousse

Składniki / Ingredients:   1 jajko / 1 egg 2 łyżki jogurtu naturalnego / 2 tablespoons natural yoghurt 6 łyżek mąki pszennej / 6 tablespoons flour 1 łyżeczka skórki z cytryny / 1 teaspoon lemon peel 24 g cukru waniliowego / 24 g vanilla sugar 250g twarogu w kostce / 250g cottage cheese in cubes kilka kropli aromatu waniliowego i śmietankowego / a few drops of vanilla and cream aroma  mus brzoskwiniowy / peach mousse prażone migdały / roasted almonds

Ciasto bananowo - kakaowe z orzechami / Banana and cocoa cake with nuts

Składniki / Ingredients: 250 g masło roślinne / 250 g margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 szklanki mąki pszennej do ciast / 2 cups flour dough 3 jajka / 3 eggs 15 g cukru waniliowego / 15 g vanilla sugar 3 banany / 3 bananas 2 łyżki kakao / 2 tablespoons cocoa 6 sztuk daktyli suszonych / 6 pieces of dried dates kilka kropli aromatu waniliowego i arakowego / few drops of vanilla and araca flavor 80 g orzechów pekan / 80 g pecan nuts 1 łyżka miodu wielokwiatowego / 1 teablespoons multiflorous honey Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: 40 min, ilość porcji: 1 sztuka