Przejdź do głównej zawartości

Włoska robota – mój przepis na idealny wieczór …

Nad idealnym wieczorem filmowym myślałam dość długo. Od dwóch tygodni moje myśli krążą wokół potrawy do przygotowania i wyboru odpowiedniego filmu. Cały czas nie mogłam oprzeć się wrażeniu, że w tym całym równaniu brakuje jeszcze jednego składnika. Według mnie aby otrzymać przepis na idealny wieczór potrzeba również odpowiedniego towarzystwa oprócz świetnego filmu i dobrego jedzenia.


Od momentu jak otrzymałam na maila informację o rozpoczęciu akcji kulinarnej na stronie: zblogowani.pl postanowiłam zaskoczyć mojego męża i przygotować dla nas idealny wieczór. Wybór padł na włoskie smaki i włoski klimat. Zainspirowała mnie pogoda za oknem. Nie wiem jak u Was, ale u mnie jest biało i mroźno. Zrobiłam listę zakupów i wybrałam się do pobliskiego sklepu. Trudności pojawiły się przy wyborze jednego z sosów, ale postawiłam na łagodniejszy smak ze względu na mojego męża. Jako włoski smak postanowiłam przygotować nie typowe spaghetti z użyciem sosu Tandoori Curry firmy Pataks.


 

Spaghetti Tandoori Curry

Składniki:
  • makaron spaghetti
  • 500 g mięsa mielonego z kurczaka
  • sos Tandoori Curry Pataks
  • 50 g startego parmezanu
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka czosnku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej
  • jajko
  • bułka tarta
  • olej

Sposób przygotowania:

Najpierw gotujemy makaron al dente. W momencie gdy makaron się gotuje przygotowujemy pulpeciki. Bierzemy mięso mielone z kurczaka, dodajemy jajko, bułkę tartą (około 6 łyżek), przyprawy: sól, czosnek, bazylię, oregano i paprykę. Następnie rękami mieszamy wszystko ze sobą aż do połączenia się składników. Potem formujemy małe pulpeciki wielkości piłeczki do golfa. Gotowe pulpeciki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni do zarumienia się ich z obu stron. Ugotowany makaron odlewamy i zostawiamy w garnku pod przykryciem by nie ostygł. Do garnka wlewamy sos dodajemy pulpeciki i stawiamy na gaz. Gotujemy sos na wolnym ogniu przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Na talerzu kładziemy makaron, potem wykładamy 5 pulpecików i polewamy sosem. Na końcu posypujemy spaghetti parmezanem. Idealnie smakuje z kieliszkiem czerwonego półwytrawnego wina, smacznego!

Do pełni włoskiego wieczoru potrzebowałam również filmu produkcji włoskiej lub ewentualnie o tematyce włoskiej. Nie wybrałam komedii romantycznej jak mogło by się wydawać. Postawiłam na film pod tytułem: "La Migliore offerta", który okazał się bardzo dobrym filmem godnym polecenia. Opowiada o losach szanowanego właściciela domu aukcyjnego i młodej Claire Ibbetson, która dziedziczy kolekcję dzieł sztuki o nieoszacowanej wartości po śmierci rodziców. Film jest intrygujący z pozoru zwyczajny film z gatunku melodramatu. Z czasem akcja w filmie się rozwija, a zakończenie jest zaskakujące.


Tylko do 28 lutego przy zakupie sosów Pataks można skorzystać z promocji i dostać kod na film. Szczegóły tutaj: Sprawdź

Tekst i zdjęcia: Agnieszka Kaim

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Zupa krem z marchewki / Cream of carrot soup

Składniki / Ingredients: 3 ziemniaki / 3 potatoes 4 marchewki / 4 carrots 1 cebula / 1 onion 1,5 litra bulionu warzywnego / 1,5 liter vegetables broth  2 ząbki czosnku / 2 cloves of garlic 2 łyżeczki kurkumy / 2 teaspoons turmeric 150 g sera koziego / 150 g goat cheese olej / oil czarny pieprz / black pepper sól / salt kawałki ugotowanej marchewki (kostka) / pieces of cooked carrots (cubes) 150 g jogurtu naturalnego (gęsty) / 150 g natural yoghurt (dense) prażone pestki słoneczikai / roasted sunflower seeds Sposób przygotowania / Preparation:   Przygotowanie: ok. 20 min, gotowanie: 30 min, ilość porcji: 6

Ciasto cytrusowe na zimno / Cake with citrus on cold

Składniki / Ingredients: 3/4 szklanki cukru / 3/4 cup of sugar 750 g sera Mascarpone / 750 g Mascarpone cheese 16 g cukru waniliowego / 16 g vanilla sugar 2 krople aromatu cytrynowego / 2 drops of lemon flavor 2 krople aromatu pomarańczowego / 2 drops of orange flavor 250 g biszkoptów / 250 g biscuits sok z 4 mandarynek / juice of 4 mandarins sok z 1/2 limonki / juice of 1/2 lime skórka z limonki / peel of lime