Przejdź do głównej zawartości

Z miłości do słodkości, czyli przepis na praliny i czekoladowego łamańca z marką Helio


Chyba każdy z nas miał takie chwilę kiedy nagle i niepohamowanie ma ochotę na "coś słodkiego". Problem pojawia się gdy w naszej domowej spiżarce nie ma zapasów łakoci, ale sami możemy szybko zrobić coś pysznego i smacznego. Przy odrobinie wysiłku będziemy mieli domowe smakołyki, które zadowolą każdego łasucha :).


Możemy walczyć z pokusą albo się jej podać. Doskonałą inspiracją mogą być produkty marki Helio, które dobrze nadają się do dań nie tylko słodkich, ale również wytrawnych. Ja wykorzystałam kilka ich produktów do przygotowania domowych pralinek w dwóch smakach oraz czekoladowego łamańca. Praliny jak również czekoladowy łamaniec nie tylko doskonale smakują, ale także nadają się na prezent.

Składniki:

  • 2 garście Rodzynki królowej HELIO
  • 1 garść Morele suszone HELIO
  • 1 garść Orzechy pistacje bez łupin i bez soli
  • 100 g Masło
  • szczypta soli
  • 300 g Orzeszki piniowe
  • Jajko
  • 3 łyżki Cukier puder
  • 30 g Cukier migdałowy
  • 100 g Polewy i dekoracje deserowa HELIO
  • 100 g Polewy i dekoracje mleczna HELIO
  • 100 g Polewy i dekoracje biała HELIO
  • Kamyki karmelkowe
  • Skórka z limonki
  • Wiórki kokosowe HELIO

Sposób przygotowania pralin:
Przygotowanie: 30 min, ilość porcji: ok. 30 sztuk 

Najpierw przygotowujemy nadzienie dla naszych pralin. Będziemy robić praliny o nadzieniu owocowym oraz nugatowym. Aby przygotować owocowe nadzienie pralin musimy w blenderze zmiksować ze sobą następujące składniki: 2 garście rodzynek, 1 garść moreli i pistacji, około 25 g masła i szczyptę soli. Miksujemy na gładką masę, a potem formujemy kulki wielkości jednego kęsa. Po zrobieniu owocowych kuleczek robimy kulki o smaku nugatu. Aby przygotować nugatowe nadzienie pralin musimy najpierw w blenderze zmiksować orzeszki piniowe z masłem ok. 25 g. Nie miksujemy orzechów za bardzo aby zachować chrupkość. Potem musimy jajko ugotować w kąpieli wodnej wraz z cukrem migdałowym i cukrem pudrem. Roztrzepujemy jajko, dodajemy cukry i stawiamy w misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Podczas gotowania jajka na parze wodnej musimy cały czas mieszać, gotujemy do momentu uzyskania coś "ala kogiel mogiel". Trzeba uważać aby nie zważyć jajka. Po ugotowaniu jajka dodajemy do niego zmiksowane orzeszki i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Formujemy kulki wielkości jednego kęsa. Gdy już mamy przygotowane kuli na nadzienie trzeba je oblać w czekoladzie. Wybór polewy zależy od naszego gustu. Wybrane pastylki czekoladowe rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ja oblałam swoje praliny w trzech różnych polewach. Owocowe kulki oblałam polewą deserową i białą, a kulki nugatowe oblałam polewą mleczną. Potem możemy lub nie ozdobić praliny. Ja przyozdobiłam praliny białą polewą i wiórkami kokosowymi, ale ozdoby to kwestia smaku :).

Sposób przygotowania łamańca czekoladowego:
Przygotowanie: ok. 20 min, ilość porcji: 1 sztuka
 

Aby przygotować czekoladowego łamańca nie potrzeba zbyt wiele wysiłku i można do niego dodać cokolwiek chcemy. Ja resztę rozpuszczonych pastylek wymieszałam ze sobą (wszystkie trzy rodzaje). Masę czekoladową rozsmarowujemy na papierze do pieczenia. Teraz możemy dodać dodatki, ja dodałam karmelkowe kamyki, skórkę z 1 limonki i wiórki kokosowe, gotowe ;).


Gotowe praliny oraz łamańca wkładamy do lodówki do schłodzenia na około 1 godziny aż plewa zgęstnieje i gotowe. Domowe słodkości są proste w przygotowaniu, musimy uruchomić wyobraźnię i odrobinę pracy, a na pewno nasze łakocie zadowolą każdego, smacznego :D!

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Rejbak kurpiowski - „Polska do zwiedzenia/zjedzenia”

Rejbak kurpiowski (kugiel) Rejbak kurpiowski - znany również jako "kugiel", tradycyjne żydowskie danie. Na Kurpiach nazwa pochodzi od słowa "rejbowanie", czyli tarcie ziemniaków na tarce. W moim rodzinnym domu mówiono zazwyczaj na tą potrawę "kartoflak" - nazwa pochodzi od kartofli :). Babka ziemniaczana przygotowywana zazwyczaj ze smażoną cebulką i mięsem, pieczona w piecu. Ja przedstawię przepis z moich rodzinnych stron, tak jak było to danie przygotowywane w moim domu.

Ciasto brzoskwiniowe ze śliwką / Peach cake with plum

Składniki / Ingredients: 250 g margaryny / 250 g of margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 (500 g) szklanki mąki pszennej / 2 (500 g) cups flour  4 jajka / 4 eggs 32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar 220g dżemu brzoskwiniowego / 220g peach jam śliwki / plums skórka z cytryny / peel of lemon tortownica / springform pan