Przejdź do głównej zawartości

Zapiekanka z makaronu / Casserole with pasta


Składniki / Ingredients:

makaron / pasta
3 jajka / 3 eggs
starty parmezan / grated parmesan cheese
szczypta soli / pinch of salt
szczypta czarnego pieprzu / pinch of black pepper
szczypta ostrej paparyki / pinch of hot papprika


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: 30 min, smażenie: ok. 10 min., ilość porcji: 1

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu i studzimy. Potem makaron podsmażamy na patelni, jak makaron zacznie się zarumieniać wylewamy roztrzepane jajka z przyprawami. Mieszamy dokładnie tak by mieszanina pokryła cały makaron. Trochę podsmażamy i dodajemy ser. Smażymy do rozpuszczenia się sera i przewracamy zapiekankę na drugą stronę. Podsmażamy do zarumienia się. Do smaku polewamy zapiekankę ketchupem, smacznego! Możemy zrobić zapiekankę w wersji mięsnej na przykład z: boczkiem, kurczakiem lub kiełbasą.

*****

We cook the pasta according to instructions on the package and cool it. Then, we fry pasta in the pan, when the pasta will start to blush, we pour the beaten eggs with the spices. We mix all thoroughly, so that mixture covered the whole pasta. We fry and we add grated parmesan cheese. We fry to dissolve the cheese and roll over casserole on the other side. Fry to a golden brown. We add ketchup to taste, tasty! We can make a casserole in the meat issue for example: bacon, chicken or sausage.

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Bruschetta według Agnieszki / Bruschetta by Agnes

Składniki / Ingredients: 1 bagietka / 1 baguette szczypta ostrej papryki / pinch of hot paprika starty żółty ser / grated cheese szczypta oregano / pinch of oregano oliwa z oliwek / olive oil szczypta soli / pinch of salt szczypta czosnku / pinch of garlic pomidorki koktajlowe / cherry tomatoes szczypta bazylii / pinch of basil szczypta czarnego pieprzu / pinch of black pepper

Muffinki marchewkowe z kremem pomarańczowym i kandyzowaną skórką pomarańczy / Carrot muffins with orange cream and candied orange peel

Składniki / Ingredients: krem pomarańczowy / orange cream Kandyzowana skórka pomarańczy / Candied orange peel 8 marchewek / 8 carrots 3/4 szklanki cukru trzcinowego / 3/4 glasses of cane sugar 250 g mąki / 250 g flour 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoon baking powder 3 jajka / 3 eggs 150 ml oliwy / 150 ml oil 1 łyżeczka cynamonu / 1 teaspoon cinnamon szczypta soli / pinch of salt cukier puder / powder sugar