Przejdź do głównej zawartości

Zupa brokułowa / Broccoli soup


Składniki / Ingredients:

500 g brokułów (świeże lub mrożone) / 500 g broccoli (fresh or frozen)
500 ml bulionu drobowego / 500 ml chicken broth
2 łyżeczki pietruszki / 2 teaspoons of parsley
1 łyżeczka czarnego pieprzu / 1 teaspoon of black pepper
1 serek topiony (naturalny) / 1 processed cheese (natural)
1/2 cebuli / 1/2 onion
1/2 łyżeczki soli / 1/2 teaspoon of salt
kawałek masła (50 g) / piece of butter (50 g)
150 g jogurtu naturalnego / 150 g natural yoghurt
groszek ptysiowy / peas of puff


Sposób przygotowania / Preparation: 
Przygotowanie: ok. 20 min, gotowanie: 30 min, ilość porcji: 6 

Świeże brokuły oczyścić, podzielić na różyczki, łodygę pokroić w kostkę (mrożone brokuły rozmrozić). Cebulę obrać i posiekać, wrzucić wraz z brokułami do wrzącego bulionu i gotować pod przykryciem przez 15 minut. Potem zdjąć wywar z gazu, dodajemy masło. Następnie zmiksować wszystko na gładką masę. Dodajemy jogurt i doprawiamy zupę do smaku. Do zupy możemy wrzucić groszek ptysiowy do smaku.

*****

Fresh broccoli clean up, divided into florets, stems cut into cubes (we thaw a frozen broccoli). We peel and chop onion and toss with the broccoli to the boiling broth, we cook soup covered for 15 minutes. Then, we remove the decoction of gas and we add the butter. Then, we mix everything into a smooth paste. We add the yogurt and season the soup to taste. We can throw peas of puff in the soup to taste.

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Rejbak kurpiowski - „Polska do zwiedzenia/zjedzenia”

Rejbak kurpiowski (kugiel) Rejbak kurpiowski - znany również jako "kugiel", tradycyjne żydowskie danie. Na Kurpiach nazwa pochodzi od słowa "rejbowanie", czyli tarcie ziemniaków na tarce. W moim rodzinnym domu mówiono zazwyczaj na tą potrawę "kartoflak" - nazwa pochodzi od kartofli :). Babka ziemniaczana przygotowywana zazwyczaj ze smażoną cebulką i mięsem, pieczona w piecu. Ja przedstawię przepis z moich rodzinnych stron, tak jak było to danie przygotowywane w moim domu.

Ciasto brzoskwiniowe ze śliwką / Peach cake with plum

Składniki / Ingredients: 250 g margaryny / 250 g of margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 (500 g) szklanki mąki pszennej / 2 (500 g) cups flour  4 jajka / 4 eggs 32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar 220g dżemu brzoskwiniowego / 220g peach jam śliwki / plums skórka z cytryny / peel of lemon tortownica / springform pan