Przejdź do głównej zawartości

Guacamole według Agnieszki / Guacamole by Agnes

Składniki / Ingredients:

2 sztuki awokado / 2 pieces of avocado
sok z połowy cytryny / half of a lemon juice
1 ząbek czosnku / 1 clove of garlic
3 rzodkiewki / 3 radishes
4-5 sztuk suszonych pomidorów / 4-5 pieces dried tomatoes
połowa cebuli / half of the onion
szczypta soli /
pinch of salt
szczypta cukru / pinch of sugar 
0,5 łyżeczki czarnego pieprzu / 0,5 teaspoon black pepper
0,5 łyżeczki słodkiej papryki / 0,5 teaspoon sweet paprika 
1 łyżeczka suszonej kolendry / 1 teaspoon dried coriander


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 20 min, miksowanie: 1 min


Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Potem dodajemy przyprawy, sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego!


*****

We put all the ingredients into a blender and mix until smooth mass. Then, we add spices, lemon juice and mix thoroughly. Before serving, we put in the fridge to cool. Enjoy your meal!


Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Rejbak kurpiowski - „Polska do zwiedzenia/zjedzenia”

Rejbak kurpiowski (kugiel) Rejbak kurpiowski - znany również jako "kugiel", tradycyjne żydowskie danie. Na Kurpiach nazwa pochodzi od słowa "rejbowanie", czyli tarcie ziemniaków na tarce. W moim rodzinnym domu mówiono zazwyczaj na tą potrawę "kartoflak" - nazwa pochodzi od kartofli :). Babka ziemniaczana przygotowywana zazwyczaj ze smażoną cebulką i mięsem, pieczona w piecu. Ja przedstawię przepis z moich rodzinnych stron, tak jak było to danie przygotowywane w moim domu.

Ciasto brzoskwiniowe ze śliwką / Peach cake with plum

Składniki / Ingredients: 250 g margaryny / 250 g of margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 (500 g) szklanki mąki pszennej / 2 (500 g) cups flour  4 jajka / 4 eggs 32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar 220g dżemu brzoskwiniowego / 220g peach jam śliwki / plums skórka z cytryny / peel of lemon tortownica / springform pan