Przejdź do głównej zawartości

Grzane wino / Mulled wine


Składniki / Ingredients:


2 szklanki wina czerwonego półwytrawne / 2 glasses of red wine semi-dry
16 g cukru waniliowego / 16 g vanilla sugar
15 g cukru cynamonowego / 15 g cinnamon sugar
miód / honey
4 sztuki goździków / 4 pieces of cloves
0/5 łyżeczki imbiru / 0/5 teaspoon of ginger
2 plasterki pomarańczy / 2 slices of orange
1 plasterek cytryny / 1 slice of lemon


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: 5 min, gotowanie: ok. 30 min, ilość porcji: 2

Wlewamy wino do garnka. Dodajemy cukier waniliowy, cukier cynamonowy, goździki i imbir. Gotujemy wino na wolnym ogniu cały czas mieszając (nie doprowadzamy wina do wrzenia). Przed zagrzaniem się wina dodajemy sok z 1 plasterka pomarańczy i dobrze mieszamy. Tuż przed podaniem dodajemy miodu (1 łyżeczka), plasterek pomarańczy i cytryny. Gotowe :)!

*****

We pour the wine into the pan and we add the vanilla sugar, the cinnamon sugar, cloves and ginger. We boil the wine to simmer, stirring constantly (we don't bring the wine to a boil). We add a juice of 1 orange slice and we mix very well, before heated up. Just before serving, we add honey (1 teaspoon), a slice of orange and lemon. Done :)!


Smaczna Jesień
W barwach jesienni i rozgrzewa nas w chłodne jesienne wieczory.

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Placki serowe z musem brzoskwiniowym / Cheese pancakes with peach mousse

Składniki / Ingredients:   1 jajko / 1 egg 2 łyżki jogurtu naturalnego / 2 tablespoons natural yoghurt 6 łyżek mąki pszennej / 6 tablespoons flour 1 łyżeczka skórki z cytryny / 1 teaspoon lemon peel 24 g cukru waniliowego / 24 g vanilla sugar 250g twarogu w kostce / 250g cottage cheese in cubes kilka kropli aromatu waniliowego i śmietankowego / a few drops of vanilla and cream aroma  mus brzoskwiniowy / peach mousse prażone migdały / roasted almonds

Ciasto bananowo - kakaowe z orzechami / Banana and cocoa cake with nuts

Składniki / Ingredients: 250 g masło roślinne / 250 g margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 szklanki mąki pszennej do ciast / 2 cups flour dough 3 jajka / 3 eggs 15 g cukru waniliowego / 15 g vanilla sugar 3 banany / 3 bananas 2 łyżki kakao / 2 tablespoons cocoa 6 sztuk daktyli suszonych / 6 pieces of dried dates kilka kropli aromatu waniliowego i arakowego / few drops of vanilla and araca flavor 80 g orzechów pekan / 80 g pecan nuts 1 łyżka miodu wielokwiatowego / 1 teablespoons multiflorous honey Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: 40 min, ilość porcji: 1 sztuka