Przejdź do głównej zawartości

Szarlotka / Apple Pie


Składniki / Ingredients:


500 g mąki pszennej do ciast / 500 g wheat flour to pie
1 kostka (250 g) margaryny (Kasia) / 1 packet (250 g) margarine (Kasia)
1/2 szklanki cukru / 1/2 cup of sugar
3 żółtka / 3 egg yolks
1 łyżka śmietany 12% / 1 tablespoon of cream 12%
1 łyżeczka proszku do pieczenia / 1 taespoon of baking powder
16 g cukru waniliowego / 16 g vanilla sugar
1 kg jabłek średnio kwaśnych / 1 kg apples acidic medium
tłuszcz i bułka tarta do formy / grease and breadcrumbs to mold
cynamon i wanilia do jabłek / cinnamon and vanilla to apples
cukier puder / powdered sugar


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 40 min, pieczenie: 50 min, ilość porcji: 20

Najpierw wyrabiamy kruche ciasto, czyli przesiewamy mąkę i dodajemy proszek do pieczenia. Potem mąkę i proszek drobno siekamy z margaryną, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy żółtka oraz śmietanę i wyrabiamy ciasto. Odcinamy 1/3 ciasta i wkładamy ją do lodówki aby się schłodziło. Z reszty ciasta formujemy na blaszce spód ciasta (blaszka musi być posmarowana tłuszczem i posypana bułką tartą). Ścieramy jabłka na tarce, dodajemy cynamon i wanilię (ilość zależna od gustu). Jabłek nie gotujemy. Przygotowane jabłka układamy na kruchym spodzie. Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkujemy je i przykrywamy nim ciasto (można też zetrzeć ciasto). Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy 50 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Polecam też podawanie szarlotki na ciepło z lodami waniliowymi ;).

Życzę smacznego!

*****

First, we make shortcrust cake, sift flour and we add baking powder. Then we chop flour and powder with margarine, sugar and vanilla sugar. Then we add the egg yolks, cream and we knead cake. We cut off 1/3 of cake and put it in the fridge to cool. The rest of cake we form the bottom of cake (mold must be smeared with grease and sprinkled with breadcrumbs). We scrub apples on a grater, we add cinnamon and vanilla (the amount of spices depends on your taste). Apples don't cook. Prepared apples, we put on the cake. Remove cake from the fridge, we roll out it and cover on apples (also, you can wipe the cake). The pie put into a hot oven (180 degrees) and bake 50 minutes. After cooling, apple pie sprinkle powdered sugar. Also I recommend, the warm apple pie submit with vanilla ice cream ;).

I wish enjoy your meal!

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Gulasz z kurczakiem / Stew with chicken

Składniki / Ingredients: piersi z kurczaka około 250 g / chicken breast about 250 g przyprawa do kurczaka / seasoning for chicken sól / salt masło / butter 20 g ostrej papryczki / 20 g hot pepper olej słonecznikowy / sunflower oil zimna woda / cold water

Muffinki marchewkowe z kremem pomarańczowym i kandyzowaną skórką pomarańczy / Carrot muffins with orange cream and candied orange peel

Składniki / Ingredients: krem pomarańczowy / orange cream Kandyzowana skórka pomarańczy / Candied orange peel 8 marchewek / 8 carrots 3/4 szklanki cukru trzcinowego / 3/4 glasses of cane sugar 250 g mąki / 250 g flour 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoon baking powder 3 jajka / 3 eggs 150 ml oliwy / 150 ml oil 1 łyżeczka cynamonu / 1 teaspoon cinnamon szczypta soli / pinch of salt cukier puder / powder sugar