Przejdź do głównej zawartości

Piątek - dniem bez mięsa / Friday - the day without meat

U mnie w domu od zawsze piątek był dniem bez mięsa. Wywodzi to się z kultury mojego domu i z religii. Jak byłam młodsza zawsze nie mogła doczekać się piątku, bo lubiłam dzień bez mięsa :). Kiedyś też przez 6 lat byłam wegetarianką, więc zawsze wolałam warzywa i owoce bardziej niż mięso. Obecnie jadam mięso, ale jestem bardzo wybredna. Założyłam rodzinę i własny dom. W swoim domu też wprowadzam tą tradycję, gdyż chcę mieć trochę mojej rodzinnej tradycji u siebie. Nie jest to proste, gdyż ulubionym serem mojego męża jest szynka ;).


*****

In my house, friday was always it day without meat. This stems from the culture and religion of my house. I was younger I couldn't wait when will be friday because I liked the day without meat :). At one time, I was a vegetarian for 6 years, so I always preferred to fruits and vegetables more than meat. Today, I eat meat, but I'm very picky. I founded my family and own a home. In my home, also I introduced this tradition, because I want to have some of my family tradition at home. It isn't easy, because favorite cheese my husband is ham ;).

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Drobiowy pasztet z pomarańczą / Chicken pate with orange

Składniki / Ingredients: 10 sztuk wątróbki drobiowej / 10 pieces of chicken liver 2 szalotki / 2 shallots masło / butter 1 łyżeczka tymianku / 1 teaspoon thyme 1 łyżeczka czosnku / 1 teaspoon garlic szkocka whisky / scotch whiskey szczypta czarnego pieprzu / pinch of black pepper szczypta soli / pinch of salt 1 pomarańcza / 1 orange 1 łyżka cukru / 1 tablespoon sugar żelatyna / gelatine plasterek pomarańczy / orange slice

Ciasto brzoskwiniowe ze śliwką / Peach cake with plum

Składniki / Ingredients: 250 g margaryny / 250 g of margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 (500 g) szklanki mąki pszennej / 2 (500 g) cups flour  4 jajka / 4 eggs 32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar 220g dżemu brzoskwiniowego / 220g peach jam śliwki / plums skórka z cytryny / peel of lemon tortownica / springform pan