Przejdź do głównej zawartości

Piątek - dniem bez mięsa / Friday - the day without meat

U mnie w domu od zawsze piątek był dniem bez mięsa. Wywodzi to się z kultury mojego domu i z religii. Jak byłam młodsza zawsze nie mogła doczekać się piątku, bo lubiłam dzień bez mięsa :). Kiedyś też przez 6 lat byłam wegetarianką, więc zawsze wolałam warzywa i owoce bardziej niż mięso. Obecnie jadam mięso, ale jestem bardzo wybredna. Założyłam rodzinę i własny dom. W swoim domu też wprowadzam tą tradycję, gdyż chcę mieć trochę mojej rodzinnej tradycji u siebie. Nie jest to proste, gdyż ulubionym serem mojego męża jest szynka ;).


*****

In my house, friday was always it day without meat. This stems from the culture and religion of my house. I was younger I couldn't wait when will be friday because I liked the day without meat :). At one time, I was a vegetarian for 6 years, so I always preferred to fruits and vegetables more than meat. Today, I eat meat, but I'm very picky. I founded my family and own a home. In my home, also I introduced this tradition, because I want to have some of my family tradition at home. It isn't easy, because favorite cheese my husband is ham ;).

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Wegetariańskie spaghetti a'la bolognese / Vegetarian spaghetti a'la bolognese

Składniki / Ingredients: makaron spaghetti / pasta spaghetti 180 g wędzonego tofu / 1 80 gsmoked tofu 50 g startego parmezanu / 50 g grated parmesan 2 marchewki / 2 carrots cebula / onion  pomidorki koktajlowe / cherry tomatoes 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego / 1/2 cup of dry red wine szczypta soli ziołowej / pinch of herbal salt szczypta pieprzu / pinch of papper  2 łyżeczki czosnku / 2 teaspoons garlic 2 łyżeczki kurkumy / 2 teaspoons turmeric 1 łyżeczka suszonych pomidorów z chili / 1 teaspoon dried tomatoes with chili 1 łyżeczka bazylii / 1 teaspoon basil 1 łyżeczka oregano / 1 teaspoon oregano sos pomidorowy (link do sosu na końcu przepisu) / tomato sauce (link to the sauce at the end of the recipe)

Zapach świąt w postaci słodkości - czyli "o pierniki"!

W tym roku święta Bożego Narodzenia wyglądają inaczej dla każdego z nas. Sytuacja panująca na świecie wpływa w większym czy mniejszym stopniu na nas negatywnie. Nie ma tego całego zamieszania świątecznego w centrach handlowych, zgiełku świątecznego, prezenty kupujemy raczej przez internet i wiele z nas spędza je w domu w gronie tylko najbliższej rodziny. Mimo tego nadal możemy poczuć magię świąt, nie tak samo jak byliśmy dziećmi, ale również cudownie. Poprzez ubranie choinki, puszczenie "Last Christmas" George'a Maichaela, przygotowanie potraw wigilijnych, pieczenie słodkości i nie tylko ...   Pierniczki Świąteczne są pyszne, aromatyczne. Podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Możemy upiec je wcześniej i przechować do świąt lub w ostatniej chwili. Za każdym razem świetnie smakują.