Przejdź do głównej zawartości

Zapach świąt w postaci słodkości - czyli "o pierniki"!

W tym roku święta Bożego Narodzenia wyglądają inaczej dla każdego z nas. Sytuacja panująca na świecie wpływa w większym czy mniejszym stopniu na nas negatywnie. Nie ma tego całego zamieszania świątecznego w centrach handlowych, zgiełku świątecznego, prezenty kupujemy raczej przez internet i wiele z nas spędza je w domu w gronie tylko najbliższej rodziny. Mimo tego nadal możemy poczuć magię świąt, nie tak samo jak byliśmy dziećmi, ale również cudownie. Poprzez ubranie choinki, puszczenie "Last Christmas" George'a Maichaela, przygotowanie potraw wigilijnych, pieczenie słodkości i nie tylko ...

 
Pierniczki Świąteczne są pyszne, aromatyczne. Podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Możemy upiec je wcześniej i przechować do świąt lub w ostatniej chwili. Za każdym razem świetnie smakują.
 
Pierniczki świąteczne

Składniki:
  • 350 g mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 34 g cukru waniliowego
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 jajka (jedno jajko roztrzepujemy - będzie do posmarowania pierniczków)
  • 150 g masła
  • 1,4 szklanki mleka
  • laska wanilii
  • skórka z pomarańczy
  • kilka kropli aromatu waniliowego i pomarańczowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka zmielonych goździków
  • 0,5 łyżeczki zmielonego pieprzu kolorowego
  • 0,5 łyżeczki zmielonego anyżu
  • 0,5 łyżeczki kardamonu 
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 0,5 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

Do rondelka włożyć masło, dodać cukier waniliowy i cukier, miód, skórkę z pomarańczy, wanilię, aromaty i przyprawy. Z laskę wanilii po wyskrobaniu ziaren również wkładam do rondelka, aby oddała swój zapach i smak. Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając, aż składniki się roztopią. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Potem mąkę wraz z sodą przesiewamy przez sitko. Do mąki dodajemy ostygniętą masę, jajko i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie za bardzo klejące, można dodać jeszcze trochę mąki. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkujemy ciasto na grubość około 5 mm. Następnie foremkami wycinamy kształty pierniczków i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
 
 
W pieczeniu pierniczki urosną, więc zachowujemy między nimi lekki odstęp. Pierniczki wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 12 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Ostygnięte pierniczki dekorujemy według uznania. Przechowujemy je w szczelnym opakowaniu do 2 tygodni.
 

 
*** 
 

 

Lukier o smaku cytrynowym

Składniki:

  • 1 białko
  • sok z połowy cytryny
  • skórka z połowy cytryny
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
Sposób przygotowania: 

Do białka dodać cukier puder, skórkę i sok z cytryny, aromat i następnie wymieszać mikserem, aż powstanie jednolita masa. Jeśli lukier będzie za rzadki, można dodać trochę cukru pudru, jeśli za gęsty dodajemy odrobinę wody. Gotowym lukrem ozdabiamy pierniczki.

Dla mnie zapach pierniczków jest to zapach świąt nr 1 w święta! Jedyną wadą pierniczków jest to, że bardzo szybko, w niewyjaśnionych okolicznościach znikają. Zostają tylko okruszki… . Smacznego :)!

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Placki serowe z musem brzoskwiniowym / Cheese pancakes with peach mousse

Składniki / Ingredients:   1 jajko / 1 egg 2 łyżki jogurtu naturalnego / 2 tablespoons natural yoghurt 6 łyżek mąki pszennej / 6 tablespoons flour 1 łyżeczka skórki z cytryny / 1 teaspoon lemon peel 24 g cukru waniliowego / 24 g vanilla sugar 250g twarogu w kostce / 250g cottage cheese in cubes kilka kropli aromatu waniliowego i śmietankowego / a few drops of vanilla and cream aroma  mus brzoskwiniowy / peach mousse prażone migdały / roasted almonds

Ciasto bananowo - kakaowe z orzechami / Banana and cocoa cake with nuts

Składniki / Ingredients: 250 g masło roślinne / 250 g margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 szklanki mąki pszennej do ciast / 2 cups flour dough 3 jajka / 3 eggs 15 g cukru waniliowego / 15 g vanilla sugar 3 banany / 3 bananas 2 łyżki kakao / 2 tablespoons cocoa 6 sztuk daktyli suszonych / 6 pieces of dried dates kilka kropli aromatu waniliowego i arakowego / few drops of vanilla and araca flavor 80 g orzechów pekan / 80 g pecan nuts 1 łyżka miodu wielokwiatowego / 1 teablespoons multiflorous honey Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: 40 min, ilość porcji: 1 sztuka