Przejdź do głównej zawartości

Duszona cebula z boczkiem / Stewed onions with bacon


Składniki / Ingredients:


4 sztuki cebuli żółtej / 4 pieces of onion yellow
wędzony boczek (ilość i rodzaj zależy od gustu) / smoked bacon (quantity and type depends on your taste)
1 szklanka wody przegotowanej / 1 cup of boiled water
szczypta papryki ostrej / pinch of hot paprika
szczypta pieprzu / pinch of pepper
szczypta soli / pinch of salt
1 łyżeczka majeranku / 1 teaspoon marjoram
olej do smażenia / oil for frying


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: 30 min, duszenie: 20 min, ilość porcji: 4

Najpierw kroimy boczek na paski i wrzucamy go na rozgrzaną patelnię (patelnia musi być głęboka i z przykrywką). Cebulę kroimy na cienkie półkola (ja użyłam szatkownicy). Gdy boczek się zarumieni wrzucamy cebulę i podsmażamy aż cebula zmięknie. Potem przykręcamy gaz, dodajemy wodę, przyprawy i dobrze mieszamy ze sobą składniki. Przykrywamy patelnię przykrywką i całość dusimy na wolnym ogniu około 20 minut. Podajemy na ciepło z grzankami z chleba.

*****

First, we cut the bacon into strips and put it into the hot pan (a pan must be deep and has lid). We cut the onion into thin half-circle (I used a cabbage slicer). When the bacon is brown, we put onions and we fry until the onion has softened. Then, we turn down the gas, we add water, spices and we mix all components together very well. We cover lid on the pan and we cook all on low heat for about 20 minutes. We serve hot dish with croutons of bread.

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Rejbak kurpiowski - „Polska do zwiedzenia/zjedzenia”

Rejbak kurpiowski (kugiel) Rejbak kurpiowski - znany również jako "kugiel", tradycyjne żydowskie danie. Na Kurpiach nazwa pochodzi od słowa "rejbowanie", czyli tarcie ziemniaków na tarce. W moim rodzinnym domu mówiono zazwyczaj na tą potrawę "kartoflak" - nazwa pochodzi od kartofli :). Babka ziemniaczana przygotowywana zazwyczaj ze smażoną cebulką i mięsem, pieczona w piecu. Ja przedstawię przepis z moich rodzinnych stron, tak jak było to danie przygotowywane w moim domu.

Ciasto brzoskwiniowe ze śliwką / Peach cake with plum

Składniki / Ingredients: 250 g margaryny / 250 g of margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 (500 g) szklanki mąki pszennej / 2 (500 g) cups flour  4 jajka / 4 eggs 32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar 220g dżemu brzoskwiniowego / 220g peach jam śliwki / plums skórka z cytryny / peel of lemon tortownica / springform pan