Przejdź do głównej zawartości

Sałatka z winogronami i serem pleśniowym / Salad with grapes and green cheese


Składniki / Ingredients:


3 garści winogron czerwonych / 3 handfuls of red grapes
180 g mix sałat / 180 g mix lettuces
sos winegret / vinaigrette
2 kromki chleba tostowego (robimy grzanki) / 2 slices of toast (we do toast)
100 g sera pleśniowego typu zielonego / 100 g green cheese


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: 20 min, ilość porcji: 7

Mix sałat myjemy i suszymy, tak samo robimy z winogronami. Gotowe winogrona kroimy na połowę. W misce mieszamy mix sałat, pokrojony w kostkę ser pleśniowy zielony, winogrona i grzanki (chleb kroimy w kostkę). Całość polewamy sosem winegret. Gotowe!

*****

We wash and dry mix lettuce, just as we do with grapes. We cut grapes in half. We cut in diced green cheese and toast (bread we cut in cubes). We mix lettuce and all ingredients in a bowl. We pour vinaigrette. Ready! 

Przepis na sos winegret / Recipe for vinaigrette

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Rejbak kurpiowski - „Polska do zwiedzenia/zjedzenia”

Rejbak kurpiowski (kugiel) Rejbak kurpiowski - znany również jako "kugiel", tradycyjne żydowskie danie. Na Kurpiach nazwa pochodzi od słowa "rejbowanie", czyli tarcie ziemniaków na tarce. W moim rodzinnym domu mówiono zazwyczaj na tą potrawę "kartoflak" - nazwa pochodzi od kartofli :). Babka ziemniaczana przygotowywana zazwyczaj ze smażoną cebulką i mięsem, pieczona w piecu. Ja przedstawię przepis z moich rodzinnych stron, tak jak było to danie przygotowywane w moim domu.

Ciasto brzoskwiniowe ze śliwką / Peach cake with plum

Składniki / Ingredients: 250 g margaryny / 250 g of margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 (500 g) szklanki mąki pszennej / 2 (500 g) cups flour  4 jajka / 4 eggs 32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar 220g dżemu brzoskwiniowego / 220g peach jam śliwki / plums skórka z cytryny / peel of lemon tortownica / springform pan