Przejdź do głównej zawartości

Bruschetta według Agnieszki / Bruschetta by Agnes


Składniki / Ingredients:


1 bagietka / 1 baguette
szczypta ostrej papryki / pinch of hot paprika
starty żółty ser / grated cheese
szczypta oregano / pinch of oregano
oliwa z oliwek / olive oil
szczypta soli / pinch of salt
szczypta czosnku / pinch of garlic
pomidorki koktajlowe / cherry tomatoes
szczypta bazylii / pinch of basil
szczypta czarnego pieprzu / pinch of black pepper


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: 15 min, pieczenie: 10 min, ilość porcji: ok. 20

Bagietkę pokroić w kromki (średniej grubości), posmarować oliwą z oliwek, posypać czosnkiem, bazylią i oregano. Pomidorki kroimy na plasterki, kładziemy na bagietkach i posypujemy solą. Ser mieszamy z pieprzem i papryką, a potem posypujemy nim bagietki. Gotowe bruschetty wkładamy do rozgrzanego piekarnika (150 stopni) na około 10 minut (tylko żeby były zarumienione i nie były za bardzo twarde).

*****

We cut baguette into slices (average thickness), we spread baguette with olive oil and add garlic, basil and oregano. We cut tomatoes into slices, we put on baguettes and sprinkle salt. We mix cheese with pepper and paprika, then we sprinkle cheese on baguettes. We put ready bruschetta into a hot oven (150 degrees) for about 10 minutes (just to be gold and not too hard).

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Właśnie jestem po konsumpcji :), były smakowite!
      Polecam tą przekąskę, jest idealna na imprezy ;).

      Usuń
  2. Konkretne bruschetty, apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).

Popularne posty

Kotlety jajeczne / Cutlets with eggs

Składniki / Ingredients: 10 sztuk jaj ugotowanych na twardo / 10 piece of hard-boiled eggs 2 jajka / 2 eggs 150 g startego parmezanu / 150 g grated parmesan cheese 1 łyżeczka czosnku / 1 teaspoon garlic 1 łyżeczka czarnego pieprzu / 1 teaspoon black pepper 1 łyżeczka ostrej papryki / 1 teaspoon hot paprika 1 łyżeczka natki pietruszki / 1 teaspoon parsley bułka tarta / bread crumbs szczypiorek / chive szczypta soli / pinch of salt olej / oil

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Muffinki marchewkowe z kremem pomarańczowym i kandyzowaną skórką pomarańczy / Carrot muffins with orange cream and candied orange peel

Składniki / Ingredients: krem pomarańczowy / orange cream Kandyzowana skórka pomarańczy / Candied orange peel 8 marchewek / 8 carrots 3/4 szklanki cukru trzcinowego / 3/4 glasses of cane sugar 250 g mąki / 250 g flour 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoon baking powder 3 jajka / 3 eggs 150 ml oliwy / 150 ml oil 1 łyżeczka cynamonu / 1 teaspoon cinnamon szczypta soli / pinch of salt cukier puder / powder sugar