niedziela, 4 stycznia 2015

Kompot z suszu / Compote with dried fruits


SkładnikiIngredients:
  • 250 g suszonych śliwek / 250 g of dried plums
  • 100 g suszonych fig / 100 g of dried figs
  • 100 g suszonych moreli / 100 g of dried apricots
  • sok z cytryny / lemon juice
  • skórka z cytryny / lemon peel
  • 300 g suszonych jabłek / 300 g of dried apples
  • 300 g suszonych gruszek / 300 g of dried pears
  • 3 łyżki cukru brązowego / 3 tablespoons brown sugar

Sposób przygotowaniaPreparation:
Przygotowanie: 10 min, gotowanie: ok. 30 min, ilość porcji: ok. 10

Owoce płuczemy szybko w wodzie i wkładamy do oddzielnych naczyń (figi i morele wkładamy razem). Następnie zalewamy owoce zimną przegotowaną wodą, tak żeby pokryła owoce. Owoce moczymy całą noc. Oddzielnie namoczone owoce gotujemy. Do namoczonych śliwek dodajemy łyżkę cukru i tylko je zagotowujemy. Do fig i moreli dodajemy łyżkę cukru, sok z cytryny, skórkę z cytryny i gotujemy przez 5 minut. Do jabłek i gruszek dodajemy łyżkę cukru i gotujemy około 15 minut. Oddzielnie ugotowane składniki kompotu łączymy (usuwamy skórkę z cytryny) i odstawiamy do schłodzenia. Kompot można przecedzić. Podajemy go w temperaturze pokojowej.


*****

We rinse fruit in water, quickly and put into separate dishes (figs and apricots put together). Then, we pour the fruit cold boiled water, so that the covered fruit. We soak the fruit in fridge, overnight. Separately boil the soaked fruit. We add one a tablespoon of sugar to soaked prunes and boil them only. We add one a tablespoon of sugar, lemon juice, lemon peel to figs and apricots and we cook them for 5 minutes. We add one a tablespoon of sugar to apples and pears and cook for about 15 minutes. Separately, we combine cooked compote ingredients (lemon rind removed) and leave to cool. We can strain compote. Served at room temperature.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).