Przejdź do głównej zawartości

Kompot z suszu / Compote with dried fruits


Składniki / Ingredients:


250 g suszonych śliwek / 250 g of dried plums
100 g suszonych fig / 100 g of dried figs
100 g suszonych moreli / 100 g of dried apricots
sok z cytryny / lemon juice
skórka z cytryny / lemon peel
300 g suszonych jabłek / 300 g of dried apples
300 g suszonych gruszek / 300 g of dried pears
3 łyżki cukru brązowego / 3 tablespoons brown sugar


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: 10 min, gotowanie: ok. 30 min, ilość porcji: ok. 10

Owoce płuczemy szybko w wodzie i wkładamy do oddzielnych naczyń (figi i morele wkładamy razem). Następnie zalewamy owoce zimną przegotowaną wodą, tak żeby pokryła owoce. Owoce moczymy całą noc. Oddzielnie namoczone owoce gotujemy. Do namoczonych śliwek dodajemy łyżkę cukru i tylko je zagotowujemy. Do fig i moreli dodajemy łyżkę cukru, sok z cytryny, skórkę z cytryny i gotujemy przez 5 minut. Do jabłek i gruszek dodajemy łyżkę cukru i gotujemy około 15 minut. Oddzielnie ugotowane składniki kompotu łączymy (usuwamy skórkę z cytryny) i odstawiamy do schłodzenia. Kompot można przecedzić. Podajemy go w temperaturze pokojowej.

*****

We rinse fruit in water, quickly and put into separate dishes (figs and apricots put together). Then, we pour the fruit cold boiled water, so that the covered fruit. We soak the fruit in fridge, overnight. Separately boil the soaked fruit. We add one a tablespoon of sugar to soaked prunes and boil them only. We add one a tablespoon of sugar, lemon juice, lemon peel to figs and apricots and we cook them for 5 minutes. We add one a tablespoon of sugar to apples and pears and cook for about 15 minutes. Separately, we combine cooked compote ingredients (lemon rind removed) and leave to cool. We can strain compote. Served at room temperature.

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Rejbak kurpiowski - „Polska do zwiedzenia/zjedzenia”

Rejbak kurpiowski (kugiel) Rejbak kurpiowski - znany również jako "kugiel", tradycyjne żydowskie danie. Na Kurpiach nazwa pochodzi od słowa "rejbowanie", czyli tarcie ziemniaków na tarce. W moim rodzinnym domu mówiono zazwyczaj na tą potrawę "kartoflak" - nazwa pochodzi od kartofli :). Babka ziemniaczana przygotowywana zazwyczaj ze smażoną cebulką i mięsem, pieczona w piecu. Ja przedstawię przepis z moich rodzinnych stron, tak jak było to danie przygotowywane w moim domu.

Ciasto brzoskwiniowe ze śliwką / Peach cake with plum

Składniki / Ingredients: 250 g margaryny / 250 g of margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 (500 g) szklanki mąki pszennej / 2 (500 g) cups flour  4 jajka / 4 eggs 32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar 220g dżemu brzoskwiniowego / 220g peach jam śliwki / plums skórka z cytryny / peel of lemon tortownica / springform pan