wtorek, 14 kwietnia 2015

Tarta cytrynowa / Lemon tart



Składniki / Ingredients

Kruche ciasto / the shortcrust cake:
  • 180 g mąki pszennej do ciast / 180 g wheat flour to pie
  • 90 g masła / 90 g butter
  • 1 łyżeczka cukru / 1 taespoon sugar
  • 2 żółtka / 2 egg yolks
  • kilka łyżek zimnej wody (około 6) / a few tablespoons of cold water (about 6)
  • szczypta soli / pinch of salt 
Galaretka pomarańczowa / orange jelly:
  • 2 pomarańcze / 2 oranges
  • 1 łyżka cukru / 1 tablespoon sugar
  • 3 łyżki żelatyna / 3 tablespoons gelatine
  • plasterki cytryny / slices of lemon 

Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: 30 min, pieczenie: ok. 30 min, ilość porcji: ok. 10

Najpierw wyrabiamy kruche ciasto, czyli masło, cukier i sól mieszamy ze sobą. Następnie dodajemy przesianą mąkę, żółtka i kilka łyżek wody. Mieszamy wszystko ze sobą aż uzyskamy konsystencję piasku. Potem wyrabiamy ciasto za pomocą rąk. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc. Ciasto wyjmujemy z lodówki 30 minut przed rozwałkowywaniem. Możemy ciasto kilka razy uderzyć wałkiem będzie się lepiej rozwałkowywać. Rozwałkujemy ciasto tak bay było trochę większe niż nasza forma do pieczenia. Formę smarujemy masłem i wykładamy ciastem. Nadmiar ciasta usuwamy za pomocą wałka, potem dociskamy ciasto do formy. Ciasto smarujemy białkiem i wkładamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Formę przykrytą papierem do pieczenia i obciążoną fasolą wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 40 minut. 10 minut przed zakończeniem zdejmujemy papier i pieczemy do zarumienia się. Upieczone ciasto zostawiamy do ostygnięcia, potem wykładamy na ciasto krem cytrynowy. Robimy galaretkę pomarańczową. Wyciskamy sok z pomarańczy i wlewamy go do garnka. Dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu. Później dodajemy 3 łyżki żelatyny lub jeden listek, mieszamy aż do rozpuszczenia się żelatyny (nie zdejmujemy garnka z ognia). Po przygotowaniu galaretki pozostawiamy ją do ostygnięcia (zbyt gorąca mogła by rozpuścić krem). Lekko schłodzoną galaretkę wylewamy na tartę, dodajemy plasterki cytryny i wkładamy tartę do lodówki do ścięcia. Przed podaniem przyozdabiamy tartę bitą śmietaną. 


*****


First, we must knead the dough, we mix butter, sugar and salt with together. Then, we add the sieved flour, egg yolk and a few tablespoons of water. We mix everything together until you get the consistency of sand. Next, we knead the dough using your hands. Ready the dough, we warp in plastic and we put them in the refrigerator on night. Remove the dough from the refrigerator 30 minutes before rolling out. We should hit the dough a few times before rolling out, will better rolling out. We roll out the dough so the by was a little bigger than our baking forms. We smear butter of baking form and we put the dough on form. We remove excess dough by means of a roller and then, we press the dough into the form. We smear protein of dough and put then in the fridge for 30 minutes to cool.We cover the form of baking paper, load beans and we put into a hot oven (180 degrees) for about 40 minutes. 10 minutes before the end of the, we take off the paper and we bake to blush. Leave the cake to cool, then we put at the tart the lemon cream. We do orange jelly. We squeeze the juice of one orange and pour his into the pot. We add sugar and cook over a low heat. Then, we add 3 tablespoons or one leaf gelatine, we stir until gelatin dissolves (do not take off the pot from the heat). After preparing jelly leave it to cool down (too hot jelly to be able to dissolve the cream). Slightly chilled jelly, we pour on tart, we add a slices of lemon and put pie in the fridge for cooling. Before serving, we decorate the tart with whipped cream.

Przepis na krem cytrynowy / Recipe for lemon cream

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).